Начало История на медицината Развитие на фармацевтичната компания Barr Pharmaceuticals, Inc. (Бар фармасютикълс ООД) в началото на 21 век

Развитие на фармацевтичната компания Barr Pharmaceuticals, Inc. (Бар фармасютикълс ООД) в началото на 21 век

От 2001г.

Развитие на фармацевтичната компания Barr Pharmaceuticals, Inc. (Бар фармасютикълс ООД) в началото на 21 век - изображение

Фармацевтичната компания „Бар фармасютикълс” се заема с амбициозната задача по придобиването на патентите за производството на лекарството „Prozac” през 1999 г., стартирайки дело за придобиването на патента за механизма за действие на лекарството. За съжаление, компанията губи делото. За щастие, съдебната борба на компанията за медикамента варфарин („Warfarin”), е отсъдена в нейна полза. Така, „Бар” продължава напред, привеждайки в действие плана си да пренесе деветте различни вида „Warfarin” за производство от „Du Pont Pharmaceuticals”. Те печелят и правото да произвеждат лекарството тамоксифен (Tamoxifen), когато патентът му изтича през 2002 г. До края на годината „Бар” печели одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата за пуска на пазара генеричната версия на „Duricef Capsules” на „Bristol-Myers Squibb Company” и получава отлична новина – „Florida State legislature” единодушно одобрява употребата на нейните генерични лекарства вместо марковите.

Компанията получава дори още по-добри новини през януари 2000 г. Фармацевтичният производител „DuPont” и „Barr” прекратяват дългогодишната си вражда, причинена заради лекарството варфарин и обявяват съюза си, съсредоточен към създаването и пускането на пазара на нови лекарства. „DuPont” („Дюпон”) планира да инвестира 45 милиона долара в създаване на три лекарства на „Бар” в замяна на авторски и лицензионни възнаграждения от продуктите, както и дял от акциите на „Barr”. За съжаление, нещата не остават толкова розови на фондовия пазар. Когато „Barr” не печели правото да произвежда генеричната форма на „Prozac”, акциите й спадат с около 16% през март 2001 г.

По-добрите новини скоро стават факт. Появява се съвместното дружество с „DuPont”, благодарение на което на пазара се появява „Trexall” - лекарство, предназначено да третира ревматоидния артрит и други заболявания. През април компания "Бар фармасютикъл"с е зарадвана с одобрението на Администрацията по храните и лекарствата за пускането на пазара на генерична форма на пероралния контрацептив „Ortho Novum”. До юни 2001 г. „Business Week” съобщава, че акциите на „Бар” след 1999 г. се увеличават със 189 процента. След това, "Barr Laboratories" обявяват, че са готови да се слеят с конкурентна компания – „Duramed Pharmaceuticals Inc.” ("Бар" се разделя със сумата от 571 млн. долара). Това съвпада с плановете на главния изпълнителен директор на Брус Дауни да насочи вниманието на „Бар” и към марковите лекарства, а не само върху производството на генерици, което често е непредвидимо. Стратегията му определено се изплаща: до третото тримесечие на 2002 г. печалбата на компанията нараства с 64%. Дружеството постига най-успешните си финансови нива до четвъртото тримесечие на 2002 г.

През февруари 2003 г. „Бар” прави планове за преместването на офисите на изпълнителните си директори в друга сграда в окръг „Бърген”, Ню Джърси. Освен това, дружеството е реорганизирано, което придава на „Barr Labs” статут на изцяло притежавано дъщерно дружество на „Barr Pharmaceuticals”. През 2003 г. компанията получава зелена светлина и пуска нови генерични версии на маркови лекарства, между които и „Accutane” - медикаментът за третиране на тежко акне, „Loestrin” - перорален контрацептив, „Niaspan 1000 mg” - таблетки с удължено освобождаване. До декември 2003 г., след още една година със значителни финансови печалби, „Бар” придобива „Endeavour Pharmaceuticals Inc.”, разработващи синтетичния естрогенен продукт „Enjuvia”. Нещата не се различават много и през 2004 г. – „Бар” продължава да печели одобрение за производството на генерични версии на лекарства от Американската администрация по храните и лекарствата. Компанията се радва на висока конкурентоспособност и финансова стабилност.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/barr-pharmaceuticals-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История