Начало История на медицината Създаване на фармацевтичната компания Barr Pharmaceuticals, Inc. (Бар фармасютикълс ООД)

Създаване на фармацевтичната компания Barr Pharmaceuticals, Inc. (Бар фармасютикълс ООД)

От 1972г.

Създаване на фармацевтичната компания Barr Pharmaceuticals, Inc. (Бар фармасютикълс ООД) - изображение

„Barr Pharmaceuticals, Inc.” (Бар фармасютикълс ООД) е създадена през 1970 г. като фармацевтична компания за производство на генерични лекарства, със седалище в Ню Йорк. По време на създаването на дружеството, индустрията, обхващаща производството на генерици в САЩ е в съвсем начален стадий. Създаването на тези лекарства придобива легитимност като бизнес и практика в средата на 60-те години на миналия век. Катализатор за появата на този вид индустрия се оказва програмата за прилагане на изследванията за ефикасност на лекарствата („Drug Efficacy Study Implementation” – „DESI”), ръководена от Националния съвет за научни изследвания. Съветът пък е под опеката на Националната академия на науките. През далечната 1962 г., академията на науките е институцията, която оценява всички лекарства, одобрени за употреба преди 1962 г. „DESI” прави оценка на над 3000 продукта, определяйки кои от тях са ефективни и кои не. Продуктите, които са си спечелили печата и одобрението на DESI, проправят път за цяла нова „порода” производители на лекарства: създателите на генериците.

Въоръжени със списъка на продуктите, считани за ефективни от Националния съвет за научни изследвания, компаниите за производство на генерични лекарства биха могли да създават продуктите си съгласно предписаната химична формула и да ги пускат на пазара без допълнителни проучвания, елиминирайки необходимостта от скъпоструващи и отнемащи време проучвания, провеждани от специализираните производители на маркови лекарства.

Фармацевтичната компания „Barr Pharmaceuticals, Inc.” („Бар фармасютикълс ООД”) е основана от Едуин А. Коен и негови партньори. Дружеството се превръща бързо в един от първите претенденти за завземането на водещи позиции в производството на генерици. Първият медикамент на „Бар фармасютикълс” започва да се продава през 1972 г.

Първоначално „Barr” се концентрира върху производството на антибиотичните си продукти, създавайки генерични лекарства предимно за други фармацевтични компании, като „Lederle Standard Products”. В продължение на повече от десетилетие „Бар” остава малко предприятие, без да може да осъществи голям финансов растеж. Ограничението на компанията се дължи на незрелост в индустриалното производство на генериците, което се „събужда за живот” едва след създаването на програмата „DESI”. Въпреки всичко, компанията но запазва новарторските си идеи до средата на 80-те години на 20 век. Повратната точка в еволюцията на генеричната лекарствена индустрия, е когато през 1984 г. се обнародва Законът „Price Competition and Patent Restoration Act”, касаещ конкуренцията при определянето на цените на лекарствата и възстановяването на патентите. Административният акт, наричан и "Waxman-Hatch", позволява производството на генерични версии на всички фармацевтични продукти, одобрени за разпространение след 1962 г., при условие че генеричният производител може да докаже, че генеричната му версия е еквивалентна на марковата.

Така в САЩ започва растежът на генеричната лекарствена индустрия, който може да се сравни с експанзия, довела до началото на съвременната генерична фармацевтична индустрия. През първата година след одобряването на Закона „Waxman-Hatch”, Американската администрация по храните и лекарствата получава повече от 1000 заявления за производството на нови генерични лекарства, тъй като десетките нови производители се опитват да си осигурят първи решаващите права, за да пуснат бързо на пазарите генеричните еквиваленти на марковите фармацевтични продукти.

Индустрията в САЩ, подлагана задълго на строг контрол, започва да бъде подвластна на силите, които, макар че отприщват и разгръщат потенциала й, едва не се превръщат в причина за разрухата й. Скандалите, подкупите, редицата наказателни обвинения сякаш следват Закона „Waxman-Hatch”, накърнявайки имиджа на производителите на генерични лекарства и Администрацията по храните и лекарствата. За съжаление, в центъра на катастрофата се оказва и компания „Бар”, и основателят й - Едуин Коен.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.fundinguniverse.com/company-histories/barr-pharmaceuticals-inc-history/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История