Начало История на медицината Разработка на ваксини срещу бяс от Луи Пастьор през 80-те години на 19 век

Разработка на ваксини срещу бяс от Луи Пастьор през 80-те години на 19 век

От 1880г.

Разработка на ваксини срещу бяс от Луи Пастьор през 80-те години на 19 век - изображение

Благодарение на научното откритие на френския учен Луи Пастьор, вследствие на което се появяват първите ваксини срещу антракс и птича холера (в края на 70-те и началото на 80-та година) изследователят придобива самочувствието да се заеме с проучванията на заболявания, които са обвързани с немалко етични въпроси. Той има желанието да започне да изследва болести, които се проявяват и при хора, и при животни, за да може повечето от експериментите да се провеждат върху лабораторни животни (макар че и по този въпрос изследователят има силни резерви).

Болестта, която си избира да изследва Луи Пастьор, е бяс. Това заболяване ужасява хората още от дълбока древност, въпреки че се проявява сравнително рядко. До момента, когато е разработена ваксината на Пастьор, общоприетото лечение при ухапване от бясно животно е обгарянето на раната с нажежено желязо (с надеждата да се унищожи неизвестният дотогава причинител на болестта). За съжаление, дори след тази процедура болестта се проявява, почти веднага след преминаването на инкубационния период.

Неоспорим е фактът, че заболяването бяс "предоставя" истинско предизвикателство пред Луи Пастьор при разработването на действаща ваксина, тъй като дотогава медицинската наука не познава причинителя на болестта. Болестотворният агент не може нито да бъде идентифициран, нито да се култивира ин-витро (в лаборатория или в животно). Добрата новина е, че бесът, подобно на други инфекциозни заболявания, може да бъде инжектиран на опитни животни в атенюиран (отслабен) вид. Първото успешно атенюиране на зоонозата е постигнато при маймуни, а след това и при зайци. Действието на новия препарат върху кучета бележи изключителен успех, дори при четириногите, ухапани от бясно животно.

На 6 юли, 1885 година Луи Пастьор се съгласява (с известно нежелание, вероятно породено от страха от неуспех) да лекува със своята ваксина първия си пациент. Това е деветгодишният Жозеф Майстер. Смъртта на детето, без необходимото лечение, щяла да бъде предрешена.

Успехът при този случай, а и при тези на хиляди други пациенти убеждава цялото общество колко значимо е откритието на френския изследовател. Ваксината започва официално да се произвежда през 1888 година. Впоследствие традицията, обвързана с откриването и производството на ваксини е продължена от фармацевтичната компания "Sanofi Pasteur".

По статията работи: Виктория МиловаСтатията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

chemheritage.org

Снимка:

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История