Начало История на медицината Разрастване на лабораторията на Иван Павлов благодарение на Алфред Нобел

Разрастване на лабораторията на Иван Павлов благодарение на Алфред Нобел

От 1893г.

Разрастване на лабораторията на Иван Павлов благодарение на Алфред Нобел - изображение

През 1881 година Иван Павлов оглавява най-голямата и най-модерната в Русия лаборатория по физиология. За него 80-те години на 19 век са много трудно десетилетие, но 90-те години се оказват изпълнени с успехи.
Постепенно в новата лаборатория започват работа много специалисти. През 1893 година филантропът Алфред Нобел (човекът, натрупал състояние след откритието на динамита) дарява достатъчно пари, че да може лабораторията на Иван Павлов да се разрасне двойно. И пак се случва така, че Павлов е подходящият човек на подходящото място, в най-добрият момент. Нобел остарява, вече е болнав и се надява, че физиолозите ще изследват неговите конкретни здравословни проблеми, сред които са влошеното храносмилане и общо намалената виталност. В писмото, съпровождащо дарението му, той вероятно е поискал в института да се проведат опити, с които да се провери дали може да се трансплантират храносмилателните органи от здраво животно на болно, или пък дали кръвопреливане от здраво животно (Нобел предлага жирафа) може да излекува болно. Павлов се опитва да осъществи втората идея на Нобел, като свързва кръвообращенията на две кучета. Опитите обаче постоянно са неудовлетворителни и накрая биват прекратени.

С парите на Нобел Павлов построява точно такава лаборатория, каквато желае. Това е двуетажна сграда с кучкарници в мазето, на първия етаж има три зали за експерименти, а на втория хирургически комплекс и лечебница за подопитните животни. Иван Павлов особено се гордее с втория етаж, за който казва, че е първото в света "специализирано хирургическо отделение на физиологична лаборатория". Този хирургически комплекс е внимателно проектиран с оглед кучетата да бъдат оперирани и лекувани за провеждане на хирургически опити. Те се изкъпват и подсушават в едно помещение, в друга стая се подготвят за операция, а самата операция се прави в трета зала. Отделно има стая, където се стерилизират инструментите, а хирургът измива ръцете си и облича хирургически дрехи. До операционната зала са индивидуалните стаи, където кучетата се възстановяват след операциите. С други думи, кучетата на Павлов се оперират и лекуват почти като хора в една добра болница.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Даниел Тоудес, "Иван Павлов - старейшината на световната физиология", изд. "Рива", 2008 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлГеографияНовиниАнкетиСнимкиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноСпортТестовеОрганизацииПроизводителиВидеоРецептиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткрития