Начало История на медицината Розалинд Паджет и ролята й за реформирането на акушерската практика в Англия в края на 19-ти век

Розалинд Паджет и ролята й за реформирането на акушерската практика в Англия в края на 19-ти век

От 1855г.

Розалинд Паджет и ролята й за реформирането на акушерската практика в Англия в края на 19-ти век - изображение

Подвизаваща се в ролите на медицинска сестра, акушерка и неуморен участник в кампании, подкрепящи дейността на Кралския колеж по акушерство, Розалинд Паджет била родена през януари 1855 година в Грийнбанк, Ливърпул. На двадесетгодишна възраст Розалинд постъпила в Уестминстърската болница, за да се обучава в областта на сестринските грижи и там, под ръководството на прочутата Флорънс Найтийнгейл, успяла да се сдобие с необходимата за бъдещата си дейност квалификация. По-късно, в периода между 1882 година и 1884 година англичанката работила в Лондонската болница, след което се обучавала за акушерка в "Endell Street Lying-in Hospital", получавайки през 1885 година диплома от Лондонското акушерско общество.

Въпреки че се върнала в Лондонската болница, където работила именно като медицинска сестра в продължение на няколко години, основният й професионален интерес бил фокусиран в осъществяване на генерална реформа в акушерството. През 1886 година Розалинд получила покана от старши сестрата на болничното заведение "British Lying-in Hospital" Мис Фрийман да присъства за пръв път на среща на инициативата Matron’s Aid Society. Много скоро въпросната организация била прекръстена на Акушерски институт (известен днес като Кралски колеж на акушерките).

Любопитното е, че тя се съгласила да се присъедини към инициативата, при условие, че ще има акушерски клуб, възможност за изнасяне на лекции, както и библиотека… "На следващия ден бях помолена да организирам такива.", разказва в съхранени свои записки инициативната дама.

В резултат на енергичното ръководство на Розалинд, от малка общност с ограничени цели Акушерският институт се превърнал във важен център на започналото реформаторско движение в акушерската област. По това време в Англия думата "акушерка" рядко се споменавала в изисканото общество, а практикуващите в сферата разполагали с оскъдно или с никакво обучение. Осъзнавайки проблемите, Паджет и колегите й спомогнали за това в национален план към акушерската професия да бъде проявявано повече уважение, а въвлечените в нея - да получават качествено образование и адекватен тренинг. Британката се постарала още и да внуши на колежките си увереност в извършването на отговорното им начинание, както и да съдейства за подобряването на условията, при които се осъществявал родилният процес. Така, от 1890 година до 1930 година, Розалинд изпълнявала длъжността на касиер на института. Там тя използвала целия си кръг от социални и професионални връзки, за да осигури финансова подкрепа на каузата. Паджет държала институцията да има постоянно седалище, затова наела стаи за целта. Там тя редовно организирала лекции, на които канела едни от най-бележите специалисти в областта. През 1887-ма британката изиграла инструментална роля в основаването на специализиран журнал по акушерство.

През 1890 Паджет, заедно с колежката си Едит Пай, се включила в масирана кампания за регистрация на акушерките, аргументирайки собствената си позиция пред специален комитет през 1892г.

Всъщност, през 90-те години на 19-ти век на Острова бил въведен законопроект за регистрация на въвлечените в това медицинско направление, но мярката била отхвърляна постоянно, най-вече защото се смятала за ненужно ограничаване на личната свобода. Нещо повече, в някои квартали появата на обучени и сертифицирани акушерки се възприемала като откровено посегателство не само върху съседските взаимоотношения, но, като цяло - и върху медицинската професия. Розалинд Паджет знаела, че бедните жени по никакъв начин не могат да си позволят медицински грижи и настоявала, че подобна реформа би била изгодна, тъй като би позволила адекватно наблюдение над дейността на акушерските специалисти.

В крайна сметка, през 1902 г. Закон за регистрация на акушерките окончателно забранил на всеки, който не притежава свидетелство за практикуване на професията, да се идентифицира с подобно поприще и да изпълнява съответните му функции. Веднага след това бил създаден и централен Съвет на акушерките, като Розалинд била негов почетен член до 1928-ма.

След всичко казано, вероятно ще се съгласите с нас, че британката била интересна фигура в акушерската практика в Англия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://rcmheritage.wordpress.com/2016/03/07/always-dear-president-the-papers-of-rosalind-paget-international-womens-day-2016/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияНовиниСнимкиОрганизацииНормативни актове