Начало История на медицината Сахелантропус чаденсис: най-старият човешки предшественик

Сахелантропус чаденсис: най-старият човешки предшественик

От 2001г.

Сахелантропус чаденсис: най-старият човешки предшественик - изображение

Сахелантропус чаденсис (Sahelanthropus tchadensis) е един от най-старите известни видове, част от родословното дърво на човека. Неговите представители са живели преди между 7 и 6,0 милиона години в Западна Централна Африка (Чад). Този хомид се е придвижвал изправено, но въпреки това си е помагал с дългите си ръце, с които често му се налагало да се катери по дърветата. Това обитаване на два типа среда (на земята и сред дърветата) осигурявало ключово еволюционно предимство на сахелантропус чаденсис.

Въпреки, че палеонтолозите разполагат единствено с фосили от черепи на този вид хоминиди, доказано е със сигурност, че те притежавали комбинация от маймуноподобни и човешки черти. Маймуноподобните характеристики, включвали малък мозък, плоско лице, изразени и масивни надочни дъги и продълговат череп. Човекоподобните характеристики включвали малки кучешки зъби, къса средна част на лицето, а отворът, свързващ гръбначния мозък бил разположен плътно под черепа, а не към гърба.

Вкаменелости от сахелантропус чаденсис  са открити  за пръв път в Чад от френския палеонтолог Мишел Брюне през 2001 г.
Поради факта, че екипът е успял да открие единствено останки от череп, не може със сигурност да се каже как са изглеждали хоминидите от този вид, но най-вероятно те напомняли на в най-голяма степен на съвременните шимпанзета.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/species/sahelanthropus-tchadensis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиРецептиБотаникаАнкетиПсихологияЗдравни съветиЛичностиСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения