Начало История на медицината Произход на Хомо еректус

Произход на Хомо еректус

От 1961г.

Произход на Хомо еректус - изображение

Хомо еректус (буквално се превежда като "изправен човек") е изчезнал вид хоминиди, които са живели в по-голямата част от плейстоцена. Най-старите фосилизирани останки (открити през 1961 година) на вида датират от преди около 1.9 милиона години и най-новите са от преди около 143 000 години. Видът произхожда от Африка, а впоследствие се е разпространил в Грузия, Индия, Шри Ланка, Китай.

Все още съществува несъгласие по въпроса за класификацията, родословието и потомството на Х. еректус, с две основни алтернативни класификации: нарицателното еректус може да се използва и при Хомо ергастер, и следователно за преките предшественици на по-късните хоминиди като Хомо Хайделбергски, Хомо неандерталенсис и Хомо сапиенс;

Някои палеоантрополози смятат Х. ергастър за африканска разновидност на Х. еректус. Това води до употребата на термина "Хомо еректус в строгия смисъл" за азиатския Х. еректус, и "Хомо еректус” и „Хомо еректус сензу лато” за по-едрите видове, включващи паралелно ранните африкански популации (Х.ергастър) и азиатските популации.

Произход на Хомо еректус

Първата хипотеза е, че H. еректус мигрирали от Африка през ранния плейстоцен преди около 2.0 милиона години, разселвайки се в голяма част от Стария свят. Фосилизирани останки, датиращи от 1,8 до 1 милион години са били открити в Африка.
Втората хипотеза е, че H. еректус еволюирали в Евразия и след това мигрирали към Африка. Видовете населили кавказката област, наречена Дманиси преди около 1.85 милиона до преди 1,77 милиона години.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_erectusг

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлСнимкиРецептиНовиниАнкетиЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛичностиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиХранене при...СпортЛечения