Начало История на медицината Северен Сентинел - островът, който не е докоснат от модерната цивилизация

Северен Сентинел - островът, който не е докоснат от модерната цивилизация

От 1880г. до 2006г.

Северен Сентинел - островът, който не е докоснат от модерната цивилизация - изображение

Историята за остров Северен Сентинел и неговото население, останало недокоснато от цивилизацията в продължение на хиляди години, прилича на излязла от приключенски роман. Малкото парче земя е дом на изолирало се от света племе, което живее там от около 60 000 години и няма никакъв досег със съвременните култури. Макар да звучи като изскочило от книга или филм, мястото е съвсем истинско. Островът обаче не е подходящ за посещения, тъй като местните жители посрещат всички чужденци със залп от стрели и копия.

Всъщност причината Северен Сентинел да не е повлиян от съвременната цивилизация е изключителната агресивност на местните. Островът, който е част от Андаманския архипелаг, се намира на няколкостотин километра от столицата на островната верига, която е част от Индия. Въпреки това остава неколонизиран, защото всеки опит за изпращане на експедиции завършва трагично. Великобритания, както и Индия изпращат няколкократно различни екипи от учени, които да установят контакт с местните, но групите са посрещани или с вълна от стрели, или намират острова празен, тъй като сентинелците са се скрили в дълбоките джунгли.

Сателитна снимка на Северен СентинелСамият остров сякаш е в унисон с потайния характер на населението. На Северен Сентинел няма естествени пристани, понеже цялата плажна ивица е обградена с остри коралови рифове. Отвъд пясъчния плаж хълмистата земя е покрита плътно с гъста растителност, която скрива от погледа сърцевината на острова. Въпреки непристъпността на терена индийското правителство успява да заснеме с дрон няколко представителя на загадъчното племе, както и част от едно от техните селища.

От направените снимки, както и от наблюденията, извършени от разстояние, индийските антрополози успяват да сглобят най-обща картина за бита на сентинелците. От външния им вид се разбира, че те принадлежат към коренното население на Андаманнските острови - андаманците. Този етнос пристига в Азия преди 50 - 60 хиляди години. Тъй като жителите на самотния остров не са се сблъсквали с пристигналите по-късно култури, те не познават земеделието и животновъдството. Прехранват се с лов и събирачество. От стрелите и копията, извадени от корпусите на преминали наблизо лодки и хеликоптери, учените установяват, че сентинелците използват различни остриета за лов, риболов и война.

Враждебни сентинелци, снимани от кораб

През 2006-та година двама индийци от малко градче, намиращо се на съседен остров, решават да нарушат забраната за доближаване до Северен Сентинел, тъй като смятат, че там ще намерят голяма популация на ядливи раци. За зла участ силните вълни приближават лодката им твърде близо до брега и местните жители ги засипват със стрели. Двамата бракониери загиват, а опитът на държавата да прибере телата им се проваля, тъй като изпратеният хеликоптер е отблъснат от сентинелците, които хвърлят копия по перките на машината.

Злощастният инцидент променя бита на живеещите на острова туземци драстично. Примитивното племе успява да изкара лодката на загиналите рибари на брега, след което металният плавателен съд е разглобен до основи. Това е първият път, в който сентинелците се сблъскват с железен предмет с такава големина. Съвсем спокойно може да се каже, че тъкмо тогава племето от Северен Сентинел влиза в Желязната епоха. Само че вместо да претопят метала и да го изковат наново, майсторите на стрели обвиват каменните остриета с ламарина от плавателния съд.

Снимка с дрон на единственото известно сентинелско селищеЕдинственият опит за нахлуване на острова и принудително интегриране на местните е извършен през 1880-та година от британеца Морис Портман. Той акостира с малък въоръжен отряд и отвлича възрастна двойка сентинелци, както и четири деца. Целта на Портман е да покаже на туземците постиженията на цивилизацията, след което да ги обсипе с подаръци и да ги върне у дома. Това, което той не предвижда, е слабият имунитет на живелите хиляди години в изолация жители на изолираното парче земя.

Още преди да стигнат до едно от големите пристанища на съседния остров, възрастната двойка се разболява и умира. Уплашен, че и децата скоро ще се заразят и ще загинат, Портман обръща кораба, дава на отвлечените младежи няколко полезни вещи от личния си багаж и ги пуска обратно на родния им остров. Явно децата не са останали с хубави впечатления от цивилизацията, тъй като след инцидента сентинелците стават още по-враждебни към минаващите наблизо плавателни съдове.

Днес Северен Сентинел е част от териториите на Индия, но официално е обявен за самоуправляваща се автономна зона. Реално правителството няма никаква власт над населението, но все пак полага грижи за туземците. Специален учреден орган изпраща редовно дронове до острова, чиято цел е да следят здравето и активността на племето. За момента обаче реални опити за контакт не се извършват.

Интересен факт за жителите на Северен Сентинел е, че не дават нито една жертва по време на ударилото архипелага цунами през 2004. Бедствието убива хиляди андаманци от близките рибарски и пристанищни градове, но сентинелците успяват да усетят приближаващата опасност и се евакуират по дърветата в най-високите части на острова.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: curiosity.com

Снимки: timesofindia.indiatimes.com

survivalprocedure.blogspot.com

zpravy.aktualne.cz

tamil.boldsky.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлСнимкиСпорт