Начало История на медицината Силвия Лоури: големият враг на множествената склероза и поява на първите организации за борба с болестта

Силвия Лоури: големият враг на множествената склероза и поява на първите организации за борба с болестта

От 1946г.

Силвия Лоури: големият враг на множествената склероза и поява на първите организации за борба с болестта - изображение

Силвия Лоури безспорно е личност, която е дала много в борбата срещу множествената склероза. Родена в Бруклин през 1915-та, тя била едно от четирите деца на Якоб и Софи Фрайдмън. Силвия била изключително интелигентно момиче, посещавала престижен американски колеж и мечтаела един ден да стане адвокат. Пътят й към мечтата обаче бил прекъснат внезапно, когато по-малкият й брат Бернард изведнъж се разболял от странна болест, при която били засегнати зрението и балансовите му умения. Оказало се, че става дума именно за изявени симптоми на множествена склероза.

В продължение на няколко години семейството търсило всякакви възможности за овладяване на коварното състояние, но без успех. В пристъп на отчаяние, през 1945-та година Лоури поместила на страниците на "New York Times" в карето с обявите следната бележка: "Множествена склероза. Ако някой се е излекувал, да сподели".

Резултатът не закъснял. Американката получила цели 50 отговора на призива си от хора, които също се надявали да научат нещо повече за болестта. Това накарало Силвия да осъзнае огромната нужда от организация, която да мотивира и още по-важното – да финансира, различни изследвания за множествената склероза. Така, на 11 март 1946г. младата жена успяла да издири за каузата и обедини в един екип 20 от най-добрите учени, заедно с които основали Национална общност на множествената склероза. Това бил повратен момент в живота на семействата на болните от МС в САЩ - те най-накрая почувствали, че не са сами в тежкото изпитание. Че някой се опитва да им помогне. 

Междувременно, състоянието на брата на госпожа Лоури продължило да се влошава, в крайна сметка той починал. Покрай страданията на близкия човек, Силвия осъзнала, че милиони други хора се нуждаят от помощ. Затова не се оставила на скръбта да я превземе, а с помощта на сенатора на Ню Хемпшир през август 1950г. се преборила за легализирането на национален институт по неврологични заболявания (NINDS). До този момент американското правителство проявявало минимален интерес към проучванията, касаещи множествената склероза, а изхарченият бюджет за такива бил около 14,000 долара. С появата на института правителството започнало да отделя много по-големи суми за спонсориране на изследвания в областта на неврологичните проблеми и в частност – на МС. Впоследствие бил поставен старт и на разнообразни програми за информиране, за помощ и за грижа за болни от множествена склероза, като в тези програми се включил и голям брой доброволци.

Като логично следствие на тази своеобразна борба срещу множествената склероза, през 1967г. била създадена Международната федерация по множествената склероза (MSIF). Същата започнала да обменя опит и идеи с току-що създадени, млади, национални МС организации от много държави по света.

Силвия Лоури изпълнявала длъжността на секретар на MSIF до 1997-ма, когато именно напуснала поста, но не се отказала да работи за каузата. Продължила да се включва активно в различни кампании и програми до края на живота си. Няколко месеца преди да се усамоти в дома си в Манхатън, от където продължила да работи, обещала: "Ще се пенсионирам, когато множествената склероза го направи".

Винаги с вяра в сърцето, целеустремена и решима, американката безспорно дала надежда на много хора по света. Смъртта на Силвия Лоури през февруари 2001-ва вероятно отървала множествената склероза от най-големия й и неуморим враг.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/Leadership/Founder-Sylvia-Lawry

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноНовиниМедицински изследванияЛайфстайлСнимкиРецептиАлтернативна медицинаКомпании и организацииНаправления в медицинатаСпортОткритияГеография