Начало История на медицината Суеверия за болестите по българските земи след освобождението ни от османско иго

Суеверия за болестите по българските земи след освобождението ни от османско иго

От 1880г.

Суеверия за болестите по българските земи след освобождението ни от османско иго - изображение

Освобождението на България от османско робство и постепенното организиране на съвременна медицинска помощ, която се е осигурявала от школувани лекари, завършили в чужбина, е създавало и предпоставки за реална борба с многобройните прояви на суеверни отживелици в лечението на болните. Този процес обаче дълги години се развива бавно поради липса на достатъчно лекари и среден медицински персонал, муден строеж на болници, недостатъчна и непълна организация на лечебната мрежа.

Това състояние на лечебната мрежа създава и най-благоприятни условия за процъфтяване на народното лечителство и на знахарството, за съществуване на множество изнудвачи на доверието и невежото население. Положението, което ни описват някои доброволни наблюдатели, живели в периода след Освобождението, е наистина тежко за широките слоеве на населението. В неговото съзнание съжителстват остатъците от миналото под формата на суеверия и по-специално за произхода на лечението на болестите, както и твърде голямо доверие  в похватите и възможностите на самозваните лечители. Едновременно с това липсват достатъчно представители на научната медицина, които да се намесват и да изобличават машинациите на тези самозвани лечители.

Пример за подобно тълкуване за произхода на заболяванията като следствие на магически влияния и причини, коренящи се суеверните схващания на българския народ е направено от Т. Петров. Той е направил "Изложение за санитарното и икономическо състояние на Орханийска околия (1902 и 1903 година)". То е публикувано в "Сборникъ за Народни Умотворения, Наука и Книжнина", издаден през 1905 година от "Министерството на Народното Просвещение".

Според Петров една група причини,описани от него са чисто суеверие или липса на познания по анатомия, от някои запазени неправилни древни учения. Като пример Петров посочва т.нар. "нагазване" – заболяване, придобито от ходене по места, обитавани от зли духове и самодиви; "зли води" – натрупване на болестотворни води в тялото – суеверие, напомнящо древното медицинско схващане за основните видове течности, циркулиращи в организма; „падане на кръв в сърцето” – вярване, че в сърцето може да настъпят определени промени под въздействие на външни причини и физическо насилие; "засип" – всички заболявания при децата, причиняващи затруднено дишане, които според вярването се появяват периодично при новолуние.

Българският народ вярвал, че друга (суеверна) причина за възникването на нелечимо заболяване, което най-често завършва със смърт, е зазиждането на човешка сянка в нови сгради, църкви, мостове. Това обикновено се отнася за сянката на жена, най-често тази на главния майстор. В някои народни песни се говори за зазиждане на жив човек, а не на сянка, което е по-древен суеверен обичай, заменен по-късно със зазиждане само с части на труп, а след това на сянката. Зазиждането на сянката "почива" на мита, че с човешки жертви (сянката олицетворява душата на човека) умилостивяват духовете, обитаващи мястото, където се строи.
Доказателство за популярността на това суеверие е поемата на П.Р. Савейков "Изворът на белоногата":
"В село се дума разчула,
Че са Гергана вградили-
Истина било,тъй стана-
Залиня мома Гергана.
Като лист рано ознобен,
Залиня още закрея…" 
Поемата на Славейков е публикувана на 31 октомври 1873 година в Цариград в книжка 10 от списание "Читалище".

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Иван Боров - "Суеверие и медицина", София, 1977 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияНовиниЛайфстайлОткритияЛичностиСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноНормативни актовеСоциални грижиЗдравни съветиОрганизацииЗаведенияСпециалистиЛеченияАлт. медицинаПсихологияСпортФизиологияАнкетиПроизводителиИнтервютаКлинични пътекиДиетиБотаникаРецептиТестовеВидеоКомпании и организацииОбразование