Начало История на медицината Суеверни схващания за туберкулозата от Средновековна Европа

Суеверни схващания за туберкулозата от Средновековна Европа

От 500г.

Суеверни схващания за туберкулозата от Средновековна Европа  - изображение

Доказателства за осезаемото присъствие на Жълтата гостенка могат да бъдат намерени в много древни общества, между които обществата на египтяните и маите, например.


Съвсем логично, можем да открием информация за съществуването на туберкулозата и на европейска земя. Сведенията за присъствието й в Европа биха могли да се проследят още от Средновековието. И макар че въпросните данни, датирани от 5-ти век нататък, не са много, става ясно, че инфекцията съвсем не е била непозната за Стария континент през този период. Смята се дори, че известният с делата си римокатолически светец монах Франциск от Асизи е починал на 44-годишна възраст именно от туберкулоза през 1226-та. Въпреки че вероятно инфекцията е отнела живота му рано, името на Франциск се е превърнало в символ в историята: смятан е за светец-покровител на Италия, а също и на животните.   

Интересното е, че през Средновековието Жълтата гостенка се "изявявала" най-вече в ролята на т. нар. скрофулоза , която засяга лимфните възли на врата. Състоянието се изразява в образуване на болезнени подутини по шията, които нарастват с времето и са съпътствани с виолетово оцветяване или синини. Към днешна дата, при навременна диагностика и адекватно лечение инфекцията би могла да се овладее и да бъде предотвратен фатален резултат.


През онова далечно време обаче решението било друго и твърде далече от медицинската реалност. Вместо третирани с лекарства, болните преминавали през нестандартна терапия, наречена "кралско докосване". Макар и все още спорно, твърди се, че практиката била въведена от меровингския крал Холдвиг I, който за първи път докоснал покосен от скрофулоза с цел да го излекува. Твърдяло се, че след приемането на християнството, монарсите притежавали божествена искра, която, подобно на Исус, им помагала да спасяват животи.

Очевидно някои от европейските кралски особи били солидно убедени в своята божественост и не се страхували много-много от Жълтата гостенка, тъй като "лекували" с размах. Говори се, например, че английският крал Чарлз II докоснал общо 92,000 болни по време на своето управление, което прави впечатляващата бройка от 4, 500 души за една година. Все пак британските владетели, като изключим гореспоменатия, ползвали "кралското докосване" по-скромно и значително по-рядко от френските си "колеги". Нещо повече, английските крале се изявявали предвидливо като богове само в определени периоди – през студено време, когато вероятността да се заразят от опасна болест била значително по-малка.


Хенри VII, например, докоснал само седем или осем болни за една година, а след това в продължение на няколко изобщо не извършвал въпросната процедура. Неговият предшественик Хенри VIII решил да го "отсрами" и извършил ритуал за цели 59 души между 1950-та и 1953-та. В дъното на класацията е следващият Хенри, който изобщо не сметнал за необходимо да спасява никого и останал с "нула" излекувани. Последният английски владетел, за когото се знае, че е практикувал интересната "терапия", е кралица Анна, която излекувала с допир британския творец Самюел Джонсън, който като дете бил покосен от скрофулоза.

Във Франция пък през късния период на Средновековието "кралското докосване"  било интегрална част от коронацията на нов владетел - божествената сила се предавала от владетел на владетел в продължение на години.


В крайна сметка, смята се, че излекуваните от скрофулоза чрез "кралско докосване" през Средновековието били хиляди. За съжаление, никой не е записал и съхранил техните истории, за да сме сигурни какво точно им се е случило.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095461110600401X

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиВидеоДиетиСоциални грижиСпортЛеченияРецептиАлт. медицинаИзследванияТестовеБотаникаЗаведенияНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография