Начало История на медицината Употреба на лавандулата в Англия

Употреба на лавандулата в Англия

От 1665г.

Употреба на лавандулата в Англия - изображение

Кралица Елизабет I, за която е известно, че харесва изключително много сладкишите, е отявлен привърженик на лавандуловите сладки консерви, в които цветчетата са потопени в захарен сироп. Тя държи навсякъде около нея да има свежи лавандулови цветчета за всеки ден от годината. Това се оказало изключително трудна задача градинарите, имайки предвид климата на Англия. Елизабет I е сред любителите на лавандулов чай, който тя приемала за лечение на мигрена, от която често страдала. Кралицата ползвала и парфюм, съдържащ масло от ароматната билка. Елизабет I   насърчавала развитието на лавандуловите ферми. Кралицата Елизабет и Хенриета Мария, която е съпруга на крал Чарлз I използвали парфюмни сапуни (в онези дни сапуните са имали мирис на гранясали масла; през седемнадесети век е установено, че това можело да се преодолее чрез добавянето на лавандулово масло), потпури и вода за миене и къпане с лавандула.

Кралица Хенриета Мария, майката на Чарлз II харесвала лавандулово вино и консерви, тя отглеждала и специално селекционирани бели сортове лавандула в небезизвестната градина в Уимбълдън.

По време на Великата лондонска чума през 1665 година загиват хиляди англичани. В църквите и други обществени места редовно се изгаряла лавандула за дезинфекция на заразения въздух. В този исторически момент цената на лилавото цвете драматично се повишила. Билкарките и децата, които обикновено водели живот в изключителна оскъдица имали възможност да продават лечебното растение на много висока цена.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.millbrooklavenderfarm.com/lavender/history-of-lavender

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛичностиЛюбопитноОткритияГеографияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаХрани и ястияРецептиСпортПроизводителиДиетиАптекиНовиниЗаведенияЛеченияТестовеВидеоБотаника