Начало История на медицината Анатолий Кашпировски: лечителят-хипнотизатор

Анатолий Кашпировски: лечителят-хипнотизатор

От 09.1989г.

Анатолий Кашпировски: лечителят-хипнотизатор  - изображение

Анатолий Кашпировски е руски хипнотизатор, който през последните години от съществуването на Съветския съюз се превърнал в истинска телевизионна звезда. С харизматичното си излъчване и, разбира се - с немалка подкрепа от редица влиятелни персони, той успял да накара стотици хора да повярват в "магическите" му способности да лекува всички здравословни проблеми чрез хипноза от разстояние.  

Руснакът безспорно има интересна биография, която още от ранните му години го представя като амбициозен човек – личност, която със сигурност искрено желаела да остане запомнена с велики дела. Кашпировски е роден на 11 август 1939-та в малкото украинско градче Хмелницки. Макар че в основното училище младежът не се отличил като особено прилежен ученик, още тогава той демонстрирал редица качества на лидер със силен характер. Малко по-късно, в гимназията, той проявил нескрит интерес към правото и пожелал един ден да стане квалифициран и високоуважаван адвокат.

Анатолий направил всичко по силите си да сбъдне мечтата си, но след дипломирането, когато споделил плановете си с родителите си, те настояли да избере друга, по-обещаваща според тях, професия, а именно – лекарската. Макар и в началото с неохота, Кашпировски взел всички изпити и бил приет в медицинския институт във Виница, където се дипломирал успешно през 1961-ва. Както можете да предположите, и като студент Кашпировски също не полагал кой знае колко усилия. За сметка на това обаче той бил атлетичен млад мъж с впечатляващи физически данни. В бъдещ план, упражненията с тежести щели да се превърнат в любим негов спорт, на който той щял да се посвети до края на живота си. След като малко по-късно успял да получи и диплома за доктор на медицинските науки, руснакът решил, че е абсолютно готов да се посвети на медицинската практика.

Първоначално, той работил като физиотерапевт в психиатрична болница, но през 1987-ма година осъзнал, че работата във въпросното здравно заведение не му харесва и напуснал. Не останал безработен дълго време обаче, а много скоро след това бил нает като физиотерапевт на националния отбора по вдигане на тежести на Съветския съюз. Това му позволило да упражнява професията, за която е учил, а също и да се наслаждава на любимото си хоби.

През 1988г. с помощта на Алексей Митрофанов (бъдещия лидер на Либералната демократична партия на Русия), Капришовски реализирал първата си публична изява. Той бил мъж с хипнотизиращ поглед и мек глас, който бързо спечелил любовта и най-вече – доверието, на хората. Пред многобройна аудитория лекарят заявил, че притежава силата да лекува всяко заболяване само… чрез хипноза.

Първата излъчена по националната телевизия "сесия" на медика била осъществена на 9 октомври 1989г. До този момент на територията на Съветски съюз никой никога не бил ставал свидетел на подобно явление. Анатолий напрегнато се взирал в телевизионния екран и хипнотизирал пациентите си от разстояние. Първите "лекувани" от него жени заявили, че действително се освободили от болката и се почувствали по-добре. Много скоро след това всички в страната го провъзгласили за идол и искали да намерят начин да се срещнат на живо с него.

Изглежда, че лечителят сам високо оценявал своите услуги, защото взимал щедра сума пари, за да ги предоставя на пациентите си. Не е случайно, че впоследствие той официално бил признат за първия милионер на Съветския съюз. Популярността на хипнотизатора била толкова голяма, че той за малко щял да бъде провъзгласен за президент през 1991г. – пост, който действителност желаел.

От октомври до декември 1989г. Анатолий реализирал около шест "представления" по националната руската национална телевизия, лекувайки единствено и само чрез… "психологически внушения". Едновременно с това, когато се срещал и общувал с феновете си, хипнотизаторът винаги носел "тонове" писма и телеграми, твърдейки, че му били изпращани от излекувани негови пациенти.

През 1993г. Анатолий решил да увеличи допълнително славата си като влезе в парламента и, естествено, успял да се домогне до висок политически пост в Държавната дума. Тази, доста различна от медицинската, кариера обаче продължила малко – до 1995г., когато той напуснал Либералната демократическа партия. Макар и кратко, присъствието му в политиката съвсем не останало незабелязано. Твърдяло се, че, и като политик, Кашпировски всявал страх и респект заради огромното си влияние, харизма и популярност.

Не е учудващо, че хипнотизаторът често попада в топ списъка с най-влиятелните мъже на Русия от периода на последните години от съществуването на Съветския съюз, а името му се нарежда до тези на личности като Борис Елцин, например. Публичните му изяви били съпроводени с възторжени възгласи и крясъци на хора, които протягали ръце към него и го молили за помощ.

Не всичко вървяло по "мед и масло" обаче. Руската медицинска гилдия следяла отблизо нетрадиционната практика на Анатолий и многократно го обявявала за шарлатанин, а сесиите му – за изключително вредни, тъй като не се базирали на реални медицински прегледи и анализ. Докторът имал и сериозно "спречкване" с властите за това, че по време на своите сесии продавал и рекламирал стоки без търговска марка. Кашпировски обаче не обръщал внимание на заплахите срещу себе си, а вместо това бил арогантен и смел. Веднъж даже обещал на тези, които го "тормозят", че ще ги прокълне през телевизионния екран, ако не престанат да възпрепятстват дейността му.  Историята "мълчи" за това дали наистина го е направил.

През 1995г. Кашпировски доброволно приел да сътрудничи в споразуменията между руските разследващи агенции и терористична групировка, ръководена от Шамил Басаев. Със самочувствие на голям хипнотизатор, Анатолий обещал да хипнотизира всички терористи до един, с което да улесни залавянето им. Но в момента, в който видял страха, изписан на лицата на заложниците, както и кръвта им, смелостта на Кашпировски му "изневерила" и той отказал да продължи да… помага. Говори се, че именно този момент в живота му го накарало малко по-късно да емигрира.

В наши дни руснакът живее в САЩ, а през 2008г. официално съобщи, че прекратява кариерата си. Има данни, че днес той се занимава преди всичко с попълване на информация в официалния си сайт. Интересното е, че през 2010г. той направи кратко завръщане в руския национален ефир, където се появи в популярно шоу. Тази поява развълнува както почитателите му, така хората, които подлагат под съмнение дейността му.
Разбира се, и през 1989г, и към днешна дата никой не може да обясни как точно е лекувал (и дали изобщо е лекувал) Кашпировски, а методите му на лечение остават "загърнати" в мистерия. Любопитното е, че по незнайни причини руснакът упорито отказва да дава интервюта лице-в-лице, а предпочита да комуникира чрез електронни писма.

Иначе, всеки е свободен да му пише на лично съобщение в сайта му и да се надява, че някой ден лечителят ще му отговори. Или излекува... през монитора на компютъра.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://russiapedia.rt.com/prominent-russians/politics-and-society/anatoly-kashpirovsky/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЛеченияНовиниСпециалистиЛайфстайлНормативни актовеЗдравни съветиСтатистически проучванияСоциални грижиЗаведенияОрганизацииВидеоТестовеГеографияАнкети