Начало История на медицината Аарон – лекарят от Александрия, живял през 7 век

Аарон – лекарят от Александрия, живял през 7 век

От 670г. до 683г.

Аарон – лекарят от Александрия, живял през 7 век  - изображение

Аарон е известен еврейски лекар и духовник, живял през 7 век. За него съвременните медицински историци предполагат, че е автор на около 30 книги, касаещи медицината в Сирия. За съжаление, много от тези древни документи не са съхранени и няма как да се ползват от изследователите. Повечето от запазените му произведения, написани на гръцки, са известни като "Пандекти на Аарон" и са преведени на арабски език от сирийския евреин Мазерявайхи през 683 г. (той също е лекар, практикувал по време на управлението на Халиф Маруан).

Някои от медицинските произведенията на Аарон са цитирани от именития арабски лекар Раза (850-932), който го споменава като един от първите медици, които описват заболяванията едра шарка и морбили, донесени в Египет след арабското завоевание от през 640 г.

В "Пандектите на Аарон" древният лекар прецизно описва симптомите и патологията на дребната шарка и морбили. Той е първият медицински писател, споменал за патологични състояния (неизвестни на съвременните учени), които вероятно се появяват в за пръв път в Александрия от Египет. Това се случва скоро, след като арабите завладяват този град (известен като Столицата на медицинското познание) през 640 г. (при управлението на Омар ал-Хатаб - вторият наследник на пророка Мохамед).

Първите три глави на трактата на Халя Абас (930-994), озаглавен "Ал-Китабул-Малики" съдържат разкази за писанията на Аарон, както и преписи на творби на Хипократ (460-377 г.пр.Хр.), Гален (129- 200), Орибасий (325-403) и Павел Егински (625-690). Поставянето на името на Аарон Александрийски сред имената на гореспоменатите древни лекари още веднъж показва колко уважаван е еврейският медик.


По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.world-medicinehistory.com/2010/06/aaron-of-alexandria.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноВидео