Начало История на медицината Чревни паразити, описани в медицински труд на Хипократ

Чревни паразити, описани в медицински труд на Хипократ

От 330г.

Чревни паразити, описани в медицински труд на Хипократ - изображение

Преди хиляди години древногръцкият лекар Хипократ, считан за Баща на съвременната медицина, пише за болести, наблюдавани и третирани от него и учениците му. Той посвещава един от писмените си трудове и на третирането на чревните паразити.

Съвременните учени смятат, че паразитите, описани в известния медицински текст "Хипократов корпус", всъщност са кръгли червеи (сред тях например са тениите и остриците), но за съжаление нямат сигурни доказателства, за да потвърдят категорично правотата си. По щастлива случайност обстоятелствата се променят, както ще стане ясно по-долу.

Пробите, използвани в проучването, са открити при разкопките на местността Агия Ирини, на гръцкия остров Кеа.

Странно или не в най-подходящия момент археолозите правят любопитно откритие, което съумява да потвърди твърдението на учените. Натъкват се на фрагменти от древната медицинска гръцка история, които биха могли да подкрепят теорията на историците за диагностичните описания на Хипократ. Следи от чревно съдържимо (по-голямата част от тях, разбира се, са преминали в почвата) са открити по повърхността на тазови кости на починал отдавна грък, положен в гробище на остров Кеа. Там се съхраняват и тленните останки на около 4000 индивида, живели в периода на неолита (до 330 г. сл. Хр.). Изследователите установяват, че остатъците от фекалиите съдържат части от възрастни екземпляри и яйца на два вида чревни паразити – тении и острици. Именно тази находка може би потвърждава древното описание на Хипократ, оставено още преди 2500 години. Нещо повече, учените съобщават, че Бащата на медицината ни е оставил едно от най-ранните доказателства за съществуването на паразитните червеи и увреждащото им влияние върху народа на древните гърци. "Изолирането на проби на яйца от чревни паразити още през неолита в Гърция е ключов напредък в нашата област", казва изследователят Евилена Анастасиу, биологична антроположка в университета в Кеймбридж, Англия.

В древногръцките медицински текстове обикновено се използват три термина за описването на паразитните червеи: "Helmins strongyle" ("голям кръг червей"), "Helmins plateia" ("плосък червей"), "Ascaris" ("малък кръг червей"). Учените подозират, че тези имена се отнасят за паразити, познати понастоящем като кръгли червеи ("Ascaris lumbricoides"), тении ("Taenia"), острици ("Enterobius vermicularis").

Яйцата на власоглави червеи (вляво) и кръгли червеи (вдясно), които вероятно са измъчвали хората в Древна Гърция.

За да разследват тази теория, учените анализират тленните останки на гърци, открити в 25 гроба, датиращи преди около 4000 години. Изследователите премахват и изолират седиментни почвени проби, в които се съдържат следи от разградени човешки екскременти. Те откриват доказателства за наличието на остатъци от яйца на власоглави червеи и части от зрелите паразити при четири индивида, потвърждавайки теорията, че Хипократ вероятно е описал кръглите червеи в своите 2500-годишни медицински текстове.

Паразитът "Helmins strongyle", описан в древногръцките Хипократови текстове, вероятно е вид кръгъл червей, който е изолиран и в Кеа", казва ръководителят на изследването Пиърс Мичъл, преподавател по биологична антропология в университета в Кеймбридж. Въпреки това, изследователите предполагат, че Хипократ може и да е използвал термина, за да обобщи описанието на два често срещани паразита в медицинските му текстове.

Едно възможно обяснение по въпроса защо само останките на власоглавите и кръглите червеи са издържали на повратите на времето може би се крие в самото им устройство. Здравите им външни мембрани предпазват яйцата от унищожаване. Междувременно по-деликатните яйца на други чревни паразити, като например тези на остриците са поразени от времето, съобщават изследователите.

Предишни проучвания показват, че власоглавите и кръглите червеи са паразитирали по хората през цялата човешка еволюция, а когато първите заселници са пристигнали на гръцкия остров Кея, тези чревни паразити най-вероятно са пристигнали заедно с тях, обясняват учените в новото си проучване. Нещо повече, освен потвърждението на описанието на Хипократ за кръглите червеи, откритието на изследователите подкрепя още едно твърдение - паразитите се срешат в региона още преди хиляди години.

"Досега имахме само оценките и мнението на историците за това какви видове паразити ни описват медицински Хипократови текстове. Нашето изследване, което подкрепя правотата им, добавя и нова, потенциално ценна за тях информация – сред гърците е върлувала и шарка", каза Мичъл. "Това изследване ни демонстрира как можем да обединим усилията археологията и медицинската историята, за да си помогнем в задачата да разберем по-добре откритията на практикуващите древни медици и учени", добавя той.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник:  //www.livescience.com/61198-hippocrates-poop-parasites-proof.html

Снимки: simplyhealth.com; livescience.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлСнимкиВидео