Начало История на медицината Медицинският трактат "Тротула" – произход и организация на съдържанието

Медицинският трактат "Тротула" – произход и организация на съдържанието

От 1199г.

Медицинският трактат "Тротула" – произход и организация на съдържанието - изображение

През 12-ти век южният италиански пристанищен град Салерно, в който бил "роден" медицинският тракат "Тротула" се славел с имиджа си на важен център, където каноните на арабскиата медицина били представени за пръв път в Западна Европа.

Любопитен е фактът, че споменавайки медицинското училище в Салерно през 12 век, историците всъщност са назовавали и неформалната общност от преподавателите по медицина и техните ученици, които през цялото столетие на 12-ти век участвали в разработването и утвърждаването на различни официални методи за преподаване и провеждане на изследвания в областта на медицината. Добре е да се има предвид, че първите утвърдени концепции, касаещи създаването на методите за преподаване по медицина, се появили едва през 13 век.

Творбите "Състояние на жените", "Терапии за жени" и "Козметика за жени" са по-известни с общото си наименование - "Тротула". Те обхващат темите за женското здраве (от раждането до козметиката), позовавайки се на различни източници (от писмените трудове на Гален до устните предания, разказващи за някои полезни практически медицински препоръки). И трите творби са различни от гледна точка на тяхната организация и съдържание. Първата и третата се разпространявали анонимно, докато съдържанието им не било обединено с "Терапии за жени" в края на 12 век.

През следващите няколко стотин години, трактатът "Тротула" започнал бързо да се разпространява не само в пределите на Италия, но и в цяла Европа, достигайки апогея на своята популярност през 14-ти век. Към днешна дата съществуват запазени повече от 120 копия на творбата, преведени на латински, но освен тях има и над 60 запазени копия, написани на различни европейски езици.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Trotula

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История