Начало История на медицината Алхимията и връзката й с медицината

Алхимията и връзката й с медицината

От 300г.

Алхимията и връзката й с медицината - изображение

Днес обикновено ние възприемаме алхимиците като съмнителни амбулантни търговци и непрактични мечтатели, чиято главна мисия е да превърнат обикновените метали в злато. Но в действителност те са много повече от това. Като предшественици на съвременните химици, те създават много химични методи и процеси, които се използват и до днес.

Едни от ключовите области на човешкото познание, в които алхимиците имат съществен принос, са медицината и по-специално фармацията. Същността на медицината е в трансформацията и алхимиците успяват да трансформират смъртоносни отрови или инертни органични субстанции в ценни лекарства, които осъществяват лечебни трансформации в човешкото тяло.

Алхимическите практики и течения могат да се открият във всяка традиционна медицинска система по света. В китайската медицина даоистите са учени, които се занимават с алхимия. В индийската аюрведическа медицина пък съществуват минерални препарати, наречени алхимически басми, които представляват чудодейни лекарства, използвани и до днес в алтернативната медицина.

Алхимическата традиция в древната гръцка медицина се основава върху херметичната философия, която е създадена от легендарния египетски бог и философ Тот, наричан още Хермес Тримегуст от гърците. Именно неговия крилат жезъл с увита змия става символ на алхимиците, съвременната фармацевтика и клинична помощ. По-късно той е възприет и влиза в атрибутите на гръцките здравеносни божества като Асклепий, Хигия и Телесфор.

Основният принцип на херметичната философия е "Както горе, така и долу; както със, така и без." В цялостната си форма, структура и състав, микрокосмосът на човешкото тяло отразява макрокосмоса на Природата. Заболяванията и дисфункциите се появяват, когато микрокосмосът на човешкото тяло изгуби равновесието си с макрокосмоса на природата; лечебният процес се състои във възстановяването на баланса между микрокосмоса на тялото и макрокосмоса на природата.

Херметичната философия също стои в основата на науката и практиката на Медицинската астрология. Планетите символизират универсалните живителни сили и процеси, които оказват влияние върху макрокосмоса на природата и микрокосмоса на човешкото тяло. Но посредниците между Бог  (Създателя), и света на хората и природата са планетите и звездите от зодиака, отговарящи за чистите форми или архетипове, които контролират всички променливи форми и преходни явления във външния свят.

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.greekmedicine.net/history/Alchemy_and_Medicine.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История