Начало История на медицината Американски шоумен спасява хиляди недоносени деца чрез „Люпилнята за бебета“

Американски шоумен спасява хиляди недоносени деца чрез „Люпилнята за бебета“

От 1903г. до 1942г.

Американски шоумен спасява хиляди недоносени деца чрез „Люпилнята за бебета“ - изображение

В самото начало на 20-ти век нюйоркският квартал Кони Айлънд е център на живите забавления. Хора от целия град се стичат ежедневно на малкия полуостров, за да гледат циркови изпълнения, екзотични танцьорки и акробати, или за да се повозят на люлките тип гондола и влакчето на ужасите. През 1903-та година между множеството от сергии, салони, стрелбища и щандове отваря врати една малко по-странна атракция. На табелата на сградата пише „Инкубатор за деца, влезте, бъдещият президент може да е изложен тук“.

Всъщност зрелището представлява зала с кувьози, в които лежат недоносени кърмачета. Шоуто е базирано на принципа „посмешище“ (англ. - freak show). Единствената разлика е, че зрителите не наблюдават хора с най-различни телесни аномалии, а преждевременно родени бебета, които просто си стоят в поддържащите живота апарати.

Причината за успеха на атракцията е, че в началото на 20-ти век кувьозите не се използват в нито една болница в САЩ. По това време американските лекари смятат, че недоносените деца са резултат от некачествените гени на родителите. Официалният термин за тях е „слабачета“. Затова гледката на тези деца, настанени в апаратите, е като извадка от фантастичен филм за жителите на Щатите.

Изложението на Мартин Коуни (най-вдясно на снимката№Самият собственик на странното изложение е обвит в мистерия европеец, пристигнал незнайно кога в Новия свят. Сценичното му име е Мартин Коуни. Той твърди, че е роден в Германия и получава медицинско образование в най-елитните немски университети, а след това чиракува на покойния френски педиатър Пиер-Констант Будин. Шоуменът твърди още, че кувьозите са дело на учителя му, който праща чирака си да използва машините за спасяването на американски недоносчета.

Всъщност много малко неща в историята на господин Коуни са истина. Той наистина е роден в Германия, но няма никакво медицинско образование, тъй като пристига като емигрант в Щатите едва на 18 години. След като успява да събере известен капитал, находчивият европеец купува няколко кувьоза и наема зала в известния с множеството си развлечения нюйоркски квартал. Дори частта от разказа за Пиер-Констант Будин не е вярна, тъй като първото изложение на апаратура за спасяване на живота на недоносени деца е направена от инженера Александр Лион.

Въпреки липсата на каквото и да е медицинско образование, Мартин Коуни се научава да работи с кувьоз, както и да се грижи за преждевременно родени деца. За целта той ползва услугите на няколко медицински сестри, както и на жена си, която е лекар. Всъщност шоуто на германеца е най-профилираното заведения за обгрижване на недоносени бебета в страната.

Първоначално Коуни не осъзнава това, но само след няколко години много родители, както бедни, така и богати, започват да носят преждевременно родените си рожби при него. Пристигат хора от цялата страна, някои от тях дори са готови да платят на шоумена да вземе децата им в атракциона си. Не е известен нито един случай, в който германецът е взел пари от родител, за да лекува детето му.

Филиал на изложението на Мартин Коуни в Чикаго

След 30-те години на 20-ти век Мартин Коуни започва да работи със своя приятел - медикът Джулиъс Хес. Хес, който е по-млад от шоумена, е силно заинтересован от разпространението на кувьоза из американските болници. Затова двамата организират множество изложби на животоспасяващите уреди във всички по-големи градове в САЩ. Първоначално мероприятието има по-скоро цирков характер, но постепенно успява да привлече вниманието на медиците и се превръща в търговски панаир.

Само за няколко години познатата от десетилетия в Европа апаратура започва да се разпространява из американските акушерски домове и педиатрии. По това време Коуни е достатъчно богат, за да може да се оттегли от шоубизнеса и да се наслаждава на делото си.

Историята на Мартин Коуни завършва с горчиво-сладък финал. Малко преди да се оттегли, германецът инвестира по-голямата част от спестяванията си в последно шоу, което обаче не се радва на особен зрителски интерес. В резултат на това инвестициите му изгарят и находчивият мъж е принуден да изживее последните си години в нищета. От друга страна почти четирите десетилетия, в които изложението на недоносени бебета съществува, спасява живота на около 7000 деца, някои от които доживяват чак до 21-ви век.

В наши дни много педиатри наричат Коуни „Истинския баща на американската неонатология“ в знак на признателност към неговия принос в развитието на медицината и медицинската апаратура в Щатите.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.dailymail.co.uk

Снимки: www.smh.com.au

www.thevintagenews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияСнимкиНовини