Начало История на медицината Уникалният кувьоз на Томас Морган Роч от 1893 година

Уникалният кувьоз на Томас Морган Роч от 1893 година

От 1893г.

Уникалният кувьоз на Томас Морган Роч от 1893 година - изображение

Американецът Томас Морган Роч се смята за един от най-влиятелните американски педиатри от втората половина на 19-ти век и началото на 20-ти. Роч станал известен в медицинските среди най-вече с новаторските си по онова време схващания за специалните и постоянни грижи, които трябва да се полагат за недоносените бебета, за да се развиват правилно във физическо и емоционално отношение. Най-голяма популярност и заслужено уважение все пак му донесло изобретяването на нов вид кувьоз - на колела, който се отличавал със своята иновативна концепция и дизайн. Разбира се, би било изключително нечестно и исторически некоректно, ако не споменем, че в създаването на модела участвал още един знаменит мъж – изобретателят Джон Пътнам. Никак не е случайно, че кувьозът бил кръстен и на двамата специалисти.

За разлика от други свои колеги, Томас, подкрепен в позицията си от Пътман, смятал кувьозите за необходими не само защото те осигурявали поддържането на подходяща за неразвитите създания постоянна и висока температура (знаете, че в утробата на майката е с градуси по-топло, отколкото извън нея), а поради ред други причини. Роч мечтаел да създаде такова пространство за преждевременно родените, което, подобно на плацентата, да защитава мъничето от опасностите на външния свят и преди всичко – от болестотворните микроорганизми. "Закътан" от всички страни, само с малко прозорче за наблюдение, кувьозът на специалистите трябвало да изпълнява своеобразната роля на изолатор, в който, чрез специално настроена автоматична система, да влиза изключително и само пречистен въздух. "Недоносеното бебе би трябвало, доколкото е възможно, да бъде върнато в средата, от която насилствено е било принудено да напусне – среда на тъмнина, тишина и топлина.", коментирал Роч в свои записки.

В крайна сметка, през 1893-та творението на американците направило своя "дебют" на голямо изложение в Чикаго. То наподобявало голяма кутия с двойна стена, изградена от няколко "слоя", включително и два "пласта", пълни със затоплена вода – последните също трябвало да послужат като бариери пред микробите. Особено интересен бил и фактът, че кувьозът се придвижвал на колела.

В следващата картинка ви предлагаме сами да се запознаете с функциите на кувьоза и с гениалния му дизайн и изпълнение.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Technology and the Origins of Newborn Intensive", Jeffrey P. Baker, 1996г.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиНовини