Начало История на медицината Джулиъс Хес и ролята му за развитието на неонатологията в САЩ

Джулиъс Хес и ролята му за развитието на неонатологията в САЩ

От 1914г.

Джулиъс Хес и ролята му за развитието на неонатологията в САЩ   - изображение

Джулиъс Хес (1876г. – 1955г.) е американски лекар, който се смята от някои медицински историци за баща на американската неонатология. През дългата си и плодотворна кариера специалистът работил неуморно, с важната мисия да намали, иначе високата по онова време, смъртност при новородените. За тази цел, американецът сътворил няколко уникални системи за наблюдение и грижа за преждевременно родените бебета, едната от които останала в историята на медицината с името кувьоз на Хес. Дужлиъс създал последния през 1914-та, докато се извявал като лекар в чикагската болница "Майкъл Рийз". Сравнен с днешните модели, кувьозът на медика безспорно бил с примитивен дизайн и изпълнявал една основна функция – да осигурява подходяща временна среда за отглеждане на мъниците, свикнали преди това да са на топло и на тъмно в утробата на майка си. Кувьозът на Хес много приличал на голяма вана и имал метален, непрозрачен капак. Две десетилетия по-късно, през 1934-та, докторът усъвършенствал творението си, добавяйки му възможност за прилагане на кислород, с което то все по-успешно започвало да се доближава до съвременното си предназначение.

През 1922-та американският доктор разработил специален кувьоз, употребяван от акушер-гинеколозите в практиката им за пренасяне на пеленачета от домовете им до медицински центрове, в случай на нужда. Въпросното изобретение представлявало ръчна голяма чанта, която се отличавала с две конструкции: кожена и стоманена. В същото време, чантата била разделена на две отделения – долното съдържало електрическа система за отопление, а второто било своеобразна удобна кошара. Проветряването вътре се осъществявало чрез подвижен покрив, а наблюдението на малчуганите ставало през стъклен прозорец, локализиран отпред на чантата. От вътрешната страна на стъклото бил поставен термометър, като пропускането на светлина било регулирано с бутон, намиращ се в края на чантата. С последната били транспортирани и спасени стотици бебета, нуждаещи се от специализирана медицинска помощ.

През същата година Джулиъс Хес публикувал и първата американска книга, засягаща проблемите на преждевременното раждане и родилните дефекти при новородените - "Premature and Congenitally Diseased Infants". Именно в този период Хес, в тясно сътрудничество с медицинската сестра Евелин Лундийн, основал първата по рода си станция/център за недоносени бебета в САЩ. Появата й била продиктувано от осъзнаването, че недоносените бебета се нуждаят от по-специална и навременна грижа. В крайна сметка, приносът на американеца за развитието на неонатологията отвъд Океана съвсем не бива да бъде пренебрегван.

Снимка: neonatology.org

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.neonatology.org/classics/hess.transp.html

http://www.neonatology.org/pinups/hess.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиНовини