Начало История на медицината Богове и светци, асоциирани с вариолата

Богове и светци, асоциирани с вариолата

От 452г.

Богове и светци, асоциирани с вариолата - изображение

Отличителна черта на човешките реакции спрямо епидемията от вариола е асоциирането на инфекциозното заболяване с определени божества. През 1983 година Хопкинс описва тези божества. Например, в Европа, Св. Никасий, който е епископ на Реймс, е бил убит от хуните през 452 г. Малко след като преболедува от вариола той става покровител на едрата шарка и бива почитан през Средновековието.

Ши тала мата е индийска богиня, чиято връзка с едрата шарка датира от древни времена. Въпреки това, от 18-ти век насам Слтала започва да бъде свързвана с вариолата. Тя покровителства множество храмове и светилища в цяла Индия.

Тоу-Сбен Нианг-Нианг е богиня на едрата шарка в Китай. Традицията проследява, че  преклонението към нея датира от 11-ти век. През 19 век тя започва да се асоциира и като покровителка на ваксинацията в Китай. В цял Китай има построени храмове в името на богинята.

В Япония съществува червена картина на Таметомо, който е известен герой от 12 век. Той осуетява плановете за отнемане на животи от демона на едрата шарка. Таметомо често се затваря в стаите на заболели от вариола, за да се подпомогне възстановяването им. В Африка се боготвори Сопона, която съществувала сред йорубасите и други племена от югозападна Нигерия, Бенин и Того.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаНовиниЛеченияЗдравни съветиСнимкиСпециалистиНормативни актовеЛайфстайлПсихологияОрганизацииДиетиХранене при...Медицински изследванияТестовеКлинични пътекиБотаника