Начало История на медицината Болници в България през Възраждането

Болници в България през Възраждането

От 1837г.

Болници в България през Възраждането - изображение

Още през Средновековието (7-14 век) е имало т.нар. лечебници, които по това време е било трудно да се нарекат "болници".

В средата на 19 век се създават и лечебни заведения от по съвременен тип, които тогава са били много необходими за лечение на турската войска.

Първата болница в България през Възраждането

През 1837 година, в Шумен е създадена първата в България военна болница. Болницата е създадена по заповед на султан Махмуд II. В негова чест, със създаването на болницата на портала бил поставен надпис, който го е възхвалявал.

Първите военни лекари, постъпили на работа в болницата били от гръцки и турски произход. Известни са имената на двама от тях - Николаки бей и Тодораки бей.

Има данни, че преди освобождението на България като военни лекари в шуменската болница са работили и българските медици д-р А. Пискюлев, д-р Андрей Рачев и д-р Парушев, които са завършили своето образование в Цариград.

Има сведения, че в болницата е спазвана много добра хигиена. Въпреки, че не било напълно ясно точно каква медицинска дейност се е упражнявала в лечебното заведение, имало обособени няколко отделения. Имало отделения и за мъже и жени.

- хурургично - там се правели промивки на рани с различни билкови отвари, кръвопускания, неусложнени ампутации, манипулации при абсеци и отоци и други по-леки интервенции.

- вътрешно

- кожно-венерическо

Първата болница в Плевен през Възраждането

Болницата е създадена през 1865 година по заповед на управляващия Дунавския вилает - Митхат паша. По това време в Плевен се е намирал голям военен гарнизон. Управител на болницата е бил д-р Ла Брюс от Русе, чието място през 1869 година е заел д-р Роберт Гейзер.

В болницата имало 40 легла. За лечение се приемали българи, черкези и татари.

Създаване на болници в други градове през Възраждането

Русе – русенската болница е създадена по инициатива отново на Митхад паша. Има данни, че болницата е била една от най-подредените по това време лечебни заведения, в която се е спазвал определен правилник. Имало е специално отделение, предназначено за преглед и манипулации на жените. През 1870 година болницата е разширена и преустроена, благодарение на заможна черкезиня.

***

Варна – болницата е създадена през 1869 година, благодарение на дарения от завещанието на известен одески търговец - Парашкева Николау. В знак на благодарност, на входа на болницата е бил поставен надпис, в знак на почит към Парашкева.

Има сведения, че за период от една година (1869-1870 година) в болницата са прегледани 223 пациента, от които са починали 31 души. Има данни и за някои от заболяванията, от които са били лекувани, а именно - малария, туберкулоза, пневмония и сифилис и др. 

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Васил Стефанов, "Българската медицина през Възраждането"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияКомпании и организацииНовиниНормативни актовеСоциални грижиСнимкиЗаведенияЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииИнтервютаЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиЛеченияАнкетиСпортПроизводители