Начало История на медицината Важни научни открития свързани с медицинската история, 3 част

Важни научни открития, свързани с медицинската история, 3 част

От 1897г. до 1945г.

Важни научни открития, свързани с медицинската история, 3 част - изображение

Продължение от Част 2 >>>

1897 - създаване на първата ваксина за Чума

1899 - Феликс Хофман открива аспирина (ацетилсалицилова киселина).

Сокът от кората на върбата е бил използван много рано (още отпреди около 400 г.пр.хр.) за облекчаване на болката.

Учени от 19 век са знаели, че съдържащото се във върбата е салицилова киселина, но тя е дразнела лигавицата на устата и стомаха. Хофман успял да синтезира аспирина (ацетилсалициловата киселина), който днес е едно от най-широко използваните лекарства в света.

1901 – ученият Карл Ландщайнер с австралийско-американски корени е успял да опише съвместимостта и отхвърлянето при преливане на кръв на даден човек. Името му е свързано със създаване на кръвните групи при хората, за което през 1930 година е отличен и с Нобелова награда за физиология или медицина. Успял е да класифицира кръвните групи на А, В, АВ и О.

1906 - Сър Фредерик Гоуленд е успял да разкрие значението на витамините и колко важна е тяхната роля за здравето на хората. През 1929 година е бил отличен за това си откритие с Нобелова награда за физиология или медицина.

1907 – първото успешно кръвопреливане на човек, използвайки откритата АВО-система от Карл Ландщайнер за кръвните групи.

1913 - Д-р Пол Дъдли Уайт е бил един от първите американски лекари-кардиолози успял да разгадае специфичността на сърцето и неговите функции. Успял е да проучи работата с електрокардиограф и неговото значение като уред за диагностика.

1921 - Едуард Меланби е открил витамин Д и е разкрил, че липсата му причинява Рахит.

1922 – годината е свързана с първото използване на инсулина като средство за лечение на Диабет.

1923 – създаване на първата ваксина за Дифтерия.

1926 – създаване на първата ваксина за Коклюш (Магарешка кашлица).

1927 – създаване първите ваксини за Туберкулоза и Тетанус.

1928 - шотландският бактериолог Сър Александър Флеминг е открил пеницилина. За това си откритие получава Нобелова награда за физиология или медицина през 1945 година, заедно с Ърнст Чейн и сър Хауърд Флори.

1935 - 1. Създаване на първата ваксина за Жълтата треска; 2. Перси Лавон Джулиан пръв синтезирал медикамента физостигмин, използващ се при глаукома и кортизона, използван за лечение на ревматоиден артрит; Д-р Джон Х. Гибън младши е успял да приложи успешно сърдечно-белодробен апарат за следене на екстракорпоралната циркулация на котка (т.е. всички функции на сърцето и белите дробове се обработват от апарата, докато операцията се извършва). Този метод д-р Гибън е успял да приложи и на човек през 1953 година. В днешно време методът се използва често при сърдечни операции.

1937 - 1. създаване на първата ваксина за Тиф; 2. Бернард Фантус е успял да приложи първото съхранение на банка с кръв в болница "Cook County" в Чикаго, като използвал 2%-ен разтвор на натриев цитрат, за да се запази кръвта. Съхранението на кръвта в хладилник можело да трае 10 дни.

1943 – микробиологът Селман Ваксман е открил антибиотика стрептомицин, който по-късно е прилаган за лечение на туберкулоза и други заболявания.

1945 – създаване на първата ваксина за Грип.

Продължава >>>

 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.infoplease.com/ipa/A0932661.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиОткритияЛайфстайлНовиниСнимкиГеографияНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеТестовеПроизводителиЗдравни съветиБотаникаЛечения