Начало История на медицината Византийски период в историята на еврейската медицина

Византийски период в историята на еврейската медицина

От 1050г.

Византийски период в историята на еврейската медицина - изображение

След периода на управление на император Юстиниан Велики всички византийски евреи започват да бъдат наричани романьоти. Част от тях променили имената си с гръцки и се приспособили към гръцкия начин на живот, за да живеят по-добре. През 1050 г. евреите, живеещи в Багдат напускат града и се преселват в Константинопол. Император Алексий I Комнин се принуждава да издигне стена между двете еврейски общности, поради огромните им културни им различия.

Докато гръцката наука и култура се отрича във Византийската империя, евреите, живеещи там често понасят потисничество и репресии. Наред с тях други общности като несторианци и яковити се стремят да съхранят част от елинистическата наука.

Вавилонските талмудски центрове в Сура и Пумбедита процъфтявали във византийският период в историята на еврейската медицина. Въпреки че обучението по чужди езици по това време било главно на иврит, сирио-арамейски и персийски в училищата се преподавало основно гръцка медицина. Тя, от своя страна била силно повлияна от еврейската, вавилонската, персийската медицина.

Асаф Юдеус, който е живял около шести век, заедно със Завда Юда-ха Ярхони и други еврейски учени основават медицинско училище. Трудът на Юдеус може да се определи като най-старата известна медицинска книга, написана на иврит, обхващаща мъдростта на гръцки, вавилонски, египетски знания, персийски лекарства и индийски методи на лечение.

Включвала глави по анатомия, ембриология, физиология, хигиена, температура и пулс ерудиция, урология, и знания за противоотровите. Техниката на лечение на Юдеус се основавала на стари еврейски традиции, които не били повлияни от арабската медицина. Най-старият известен превод на иврит на афоризмите на Хипократ, както и отделни глави от трудовете на Диоскорид и Гален могат да се открият преведени от Асаф.

Специално внимание е отделено на т.нар."лекарска клетва", подобна на Хипократовата, но далеч надминаваща я в етично отношение. Книгата на Асаф е имала значително влияние върху медицинската история, особено що се отнася до еврейските медицински термини.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0013_0_13493.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиНаправления в медицинатаАлт. медицинаОткритияЛичностиТестовеВидеоРецептиСпортКомпании и организацииЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиОрганизацииСоциални грижиОбразованиеЗдравни съветиПроизводителиБотаникаЛечения