Начало История на медицината Времева линия, обобщаваща развитието на генното инженерство

Времева линия, обобщаваща развитието на генното инженерство

От 1859г.

Времева линия, обобщаваща развитието на генното инженерство - изображение

Интересен факт, онтарзен в представената времева линия, обобщаваща развитието на генното инженерство е бързата скорост, с която тази област на науката се е развила през последните тридесет години.

От праисторически времена случайно или целенасочено са се правили определени подобрения в културните растения и опитомените животни. Това се постигало чрез селективно размножаване. Именно поради тази причина и началото на селското стопанство се корени в точния подбор на диворастящи форми на растения, от които впоследствие са получени съвременните култури като пшеница, ориз и царевица.

Началото на генното инженерство като наука може да се проследи от следната времева линия:

1859

Чарлз Дарвин публикува първото издание на своя труд "Произход на видовете", които наред с други негови произведения, дава обширна и надеждан информация относно методите на селекциониране на различни растения и животни.

1865

Грегор Мендел публикува своите открития, направени чрез опити с кръстосване на различни сортове грах, като именно те полагат основите на съвременната генетика.

1869

Фридрих Мишер открива нуклеина – основен компонент на ДНК в клетъчното ядро.

1902

Уолтър Сътън и Теодор Бовери правят предположението, че унаследяването се дължи на хромозомите.

1910

Томас Хънт Морган демонстрира, че хромозомите са материалните носители на наследствената генетична информация.

1913

А. Х. Стъртивант съставя първата генетична карта.

1927

Х.Мюлер демонстрира, че генетични мутации могат да се индуцират под действие на рентгенови лъчи.

1931

Барбара Макклинтък и Хариет Крийгтън демонстрират директна физична рекомбинация (свързване на ДНК от различни хромозоми) чрез микроскопски преглед на мрежа от хромозоми.

1941

Джордж Бийдъл и Е. Л. Тейтъм изолират генетичен дефект посредством единствена стъпка в биохимичния  път, която при нормални условия би се извършвала от ензим. Те възстановили нормалния растеж на мутиралия микроорганизъм, добавяйки липсващия ензим.

1953

Деймс Уотсън и Френсис Крик стигат до извода, че ДНК е двойноспирална молекула.

1958

Матю Меселсън и Франклин Стахъл демонстрират полуконсервативна репликация на ДНК. Терминът отразява момента, в който ДНК изработва собствени копия.

1966

Маршъл Ниренберг и Хар Гобинд Корана завършват дешифрирането на генетичния код.

1973

Стенли Коен и Хърбърт Бойър разработват техника, която позволява клониране на ДНК, а тя от своя страна прави възможна размяната на гени между различни биологични видове.

1974

Станли Коен, Ани Чанг и Хърбърт Бойер създават първия генетично модифициран организъм, а на конференция, проведена в САЩ през 1975 г. се постига консенсус как да се процедира с дейностите, свързани с технологии с рекомбинантна ДНК (генно инженерство).

1976

Националните институти по здравеопазване в САЩ публикуват насоки за провеждането на изследвания, включващи генетична модификация.

1977

Фредерик Сангър усъвършенства методите по прекъсване на ДНК веригата, позволявайки на учените да прочитат нуклеотидната последователност на ДНК молекулата.

1980

Ражда се първата трансгенна (генетично модифицирана) мишка.

1982

Учените провеждат експерименти с мишка, която е с много големи размери. Тя е родена в резултат на размяна на гени, отговарящи за хормони на растежа от плъх.

1983

Кари Мълис изобретил "полимеразната верижна реакция", която представлява техника, позволяваща на учените да възпроизвеждат фрагменти от ДНК по-бързо от всякога. (Мълис е удостоен с Нобелова награда за това през 1993 г.)

Четири отделни групи учени създават ГМ растения, като в три вида растителни групи поставят бактериални гени, а на слънчогледово растение са поставени гени на боб. Ричард Палмър и Ралф Бринстър поставят ген за човешки хормон на растежа в миши ембрион Получил се индивид с двойни размери от нормалния за вида.

През 1980-та до началото на 1990 г. за пръв път в Китай в продажба се пускат генетично модифицирани култури, а именно устойчиви на вируси тютюн и домати.

1985

Родено е прасе, което е първото трансгенно домашно животно, а впоследствие се появява и първото трансгенно растение, устойчиво срещу определени видове насекоми.

1987

Произвеждат се серии от трансгенни мишки, носители на човешки гени, на пазара навлизат растения, устойчиви на определени видове хербициди.

1988

Първо трансгенно растително производство на лекарствени средства. Произведена е първата генномодифицирана царевица. "Патентовано" е първото животно: в университета „Харвард“ е родена първата "онкомишка" (генетичномодифицирана мишка, която заболява от рак).

1989

Публикация в "Science" бр. 254 относно трансгенетично прасе, което страдало от  различни заболявания, защото имало човешки хормон на растежа.

1991

Направени са първите опити за генна терапия на хора.

1993

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) одобрява употребата на говежди соматотропин (BST ), използван за производството на мляко да се използва при млечните крави за търговска употреба.

1994

Растително "IVF" (in vitro fertilisation) e проведено успешно при  царевица. Началото на 1994 г. бележи широкото използване на генетично модифицирани посеви в САЩ, като най-често засяваните растения са трансгенните домати. Те започват да се продават в магазините.

1995

Трансгенетичната последователност на тютюна е разработена така, че да произвежда хемоглобин.

1996

Ражда се първото клонирано животно-овцата Доли.

1996

На пазара във Великобритания е пусната първата генно модифицирана доматена паста, а първите ГМ соеви семена, устойчиви на хербицид и царевица, устойчива на насекоми е пусната в Европейския съюз.

1996

В сила влиза Директива 90/220/ЕИО на Съвета от 23 април 1990 г. относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда.

1997

Регламент на ЕО, касаещ нови храни ( 258/97 ) влиза в сила. Той изисква оценка за безопасност на новите и генетично модифицираните храни, преди да бъдат пуснати в продажба.

"Технологията терминатор" се премества една стъпка по-близо до полето: американският патент No. 5,723,765, принадлежащ на "Delta & Pine Land Co" пуска на пазара семена от памук. Американското Министерство на земеделието е уверено от компанията, че на пазара са се появили семена, които са с генетично потиснат капацитет на покълнване при засяване на второ поколение. Това означава, че фермерите са принудени всеки сезон да купуват нови семена за културите, които засяват.

През април Обединеното кралство забранява употребата на ГМО (генно модифицирани организми в хранителните продукти, 18 месеца по-късно забраната навлиза и във веригите супермаркети.

1998

Първите правила за ГМ етикетиране са предложени на потребителите, като те засягат ГМ съставки в храните.

1999

През септември се съобщава за първият починал пациент, лекуван чрез генна терапия, а смъртта му била следствие на самата терапия.

2001

На 22.01.01 парламентът на Обединеното кралство приема регламент, който да позволява клонирането на човешки ембриони за целите на научните изследвания в борбата срещу сериозни заболявания. Ембрионите може да се ползват до 14-тия ден от развитието си.

Публикувана е Директива 2001/18/ЕО относно съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда. Отменена е Директива 90/220/ЕИО. Тя съдържа така наречената "предпазна клауза" ( чл. 23). Според нея, държавите-членки могат временно да ограничат или да забранят употребата и /или продажбата на ГМ продукти на тяхна територия.

Държавата-членка обаче трябва да има основателни причини, да се има предвид, че въпросните ГМО представляват риск за човешкото здраве или за околната среда. Шест държави-членки прилагат предпазните клаузи за ГМО. Те са Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург.

2002

Предложен е закон за патентите над биотехнологичната индустрия и интелектуалната собственост.

2003

Разчетен е човешкият геном. Създава се европейска мрежа от свободни от ГМО региони. Десет европейски региони подписват съвместна декларация в Европейския парламент,  защитаващ техните селскостопански политики, които могат да бъдат нарушени от въвеждането на ГМО. Мрежата се основава на политическо споразумение, без задължителен юридически статут.

2004

В сила влизат регламент на ЕО относно генетично модифицираните храни и фуражи и ( ЕО 1829/2003 ) и Регламент на ЕО относно проследяването и етикетирането на генетично модифицирани организми ( ЕО 1830/2003 ).

2005

Въвеждат се определени правила и принципи, касаещи европейските региони, свободни от ГМО през февруари във Флоренция.

2006

В прасе са включени гени от кръгли червеи, участващи в производството на омега 3 мастни киселини.

2008

Европейската комисия не одобрява засяването на генномодифицирана царевица GA21 в рамките на страните от ЕС.

2010

"Amflorа" е одобрен за индустриално приложение в рамките на Европейския съюз от Европейската комисия. "Amflorа" е генетично модифициран картоф, резултат от изследвания, провеждани в рамките на две десетилетия. Сортът се отличава със своите специални свойства, приложими в производството на хартия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.gmeducation.org/faqs/p149248-20brief%20history%20of%20genetic%20modification.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияРецептиСнимкиНовиниСпортФизиологияМедицински изследванияЛеченияНормативни актовеГеографияЗаведения