Начало История на медицината Големият провал на ваксинацията срещу туберкулоза в Любек от 1929г.

Големият провал на ваксинацията срещу туберкулоза в Любек от 1929г.

От 1929г.

Големият провал на ваксинацията срещу туберкулоза в Любек от 1929г. - изображение

В началото на 20-ти век френските учени Албер Калмет и Камил Герин за пръв път успели да създадат ваксина срещу туберкулоза, която заслужено била наречена на тяхно име. И макар че тестовете на въпросния препарат били временно отложени заради избухването на Първата световна война, провеждането им впоследствие бързо доказало ефективността му. Очаквано през следващите две десетилетия много хора по света били ваксинирани и изградили имунитет срещу Жълтата гостенка.

Историята на туберкулозната ваксина обаче била помрачена от едно нещастно събитие с огромни мащаби, което се случило в германския град Любек в края на 1929г. То за първи път поставило под съмнение безопасността на животоспасяващата субстанция и дори за малко щяло да доведе до окончателно преустановяване на производството й.

В разглеждания период 252 новородени били имунизирани с БЦЖ ваксина. Същата била предоставена от института "Пастьор" в Париж, но била приготвяна на място, в конкретна за целта лаборатория в немския град. Последвалите събития шокирали не само местните жители, но и хората от целия свят. В рамките на по-малко от година седемдесет и две деца се разболели от коварната болест и починали. Както можете да предположите, веднага започнало разследване, като в Германия пристигнали експерти от други държави. Те установили, че вероятно по време на приготвянето ваксината била замърсена със специфичен вирулентен човешки щам, което именно довело до фаталните за децата последици.

През 1932 г. двама от лекарите, работили в местната германска лаборатория, били осъдени заради това, че са "причинили телесна повреда по невнимание" и били пратени в затвора.

Въпреки че, БЦЖ ваксината била "оправдана" в трагедията от Любек, в продължение на няколко години употребата й била повсеместно избягвана. Не само в Германия, но и в много други страни съществувал страх, че, вместо да предпазва, препаратът имал обратна функция – разболявал. Трябвало да минат няколко години, за да бъде елиминиран този страх и добрата "репутация" на животоспасяващата субстанция да бъде реабилитирана. Все пак, през Втората световна война ваксинациите срещу туберкулоза отново започнали масово да се прилагат, тъй като нуждата от превенция (и най-вече – от здрави военни кадри) била очевидна.

Случаят в Любек обаче бил запомнен и често бил използван от критиците на ваксините за прокламиране на схващанията им.

Статията е част от историята на:

4.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyofvaccines.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиТестовеЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСпортПроизводителиГеографияДиетиВидеоАлт. медицинаИзследванияБотаникаЗаведенияАнкетиЗдравни съвети