Начало История на медицината Доктор Барбара Макнийл и медицинската й практика по радиология в САЩ в края на 20 век

Доктор Барбара Макнийл и медицинската й практика по радиология в САЩ в края на 20 век

От 1966г.

Доктор Барбара Макнийл и медицинската й практика по радиология в САЩ в края на 20 век - изображение

Доктор Барбара Дж. Макнийл е основател на отдела по здравна политика в Харвардското медицинско училище. Тя и е първият професионалист, назначен за ръководител на институцията. Освен академичните и клиничната практика в областта на радиологията, лекарката публикува серия от статии, касаещи анализите на решенията и предпочитанията на пациентите. Точно тези статии са сред най-цитираните изследвания на д-р Макниил.

Барбара Джойс Макнийл е родена през 1941 г. в Кеймбридж, Масачузетс. Завършва бакалавърската си степен през 1962 г. в Калифорнийския колеж, в специалност "Химия". През същата година се записва в медицинското училище в „Харвард”. Макнийл става лекар през 1966 г. и прекарва следващата година, завършвайки стажа си в педиатричната Масачузетска болница в Бостън. През 1967 г. доктор Макнийл печели стипендия за научни изследвания от Националните институти по здравеопазване. Тя работи като сътрудник в институтите, където прекарва най-голяма част от времето си в Лабораторията за биофизика в Харвард (до 1971 г.) Благодарение на упоритата си работа лекарката получава докторска степен по биологична химия през 1972 г. от университета „Харвард”. От 1971 до 1973 г. лекарката е специализант в областта на радиологията в болница „Peter Bent Brigham” и медицинския център „Children's Hospital Medical Center. Тя става клиничен сътрудник по радиология в „Harvard Medical School”.

През 1974 г. лекарката започва първата поредица от болнични и академични срещи в системата на Харвардската медицинска школа, на които д-р Макнийл е инструктор по радиология към болница "Peter Bent Brigham Hospital" и рентгенолог към бригамската и женската болница. Тя посвещава голяма част от изследванията и времето си върху изучаването на нови медицински технологии. Доктор Макнийл е един от първите медици, които прилагат методите за анализ на ефективността на разходите за изследване и изпитване на новите медицински технологии за образна диагностика. Радиоложката е начело на няколко големи проучвания, които сравняват точността на различните технологии (например магнитно-резонансните изображения спрямо компютърната томография). През 1989 г. доктор Макнийл основава „Radiology Diagnostic Imaging Group” – първата по рода си правителствена инициатива.

През 1983 г. специалистката по радиология става професор по клинична епидемиология и радиология в Харвардското медицинско училище, а през 1987 г. е назначена на поста професор по здравни науки и технологии в Харвард и Масачузетския технологичен институт. Лекарката става все по-заинтересована от това какво е качеството на грижите за пациентите, а през 1988 г. д-р Макнийл основава отдела по здравна политика в Харвард. По-късно тя оглавява отдела.

Доктор Макнийл работи и към редакционния консултативен съвет по библиография на етиката и съобщенията в областта на ядрената медицина, в списание за ядрена медицина и вестник, посветен на здравните технологии. Тя е член на Американското химическо дружество, на Американската асоциация за напредъка на науката, на Дружеството за ядрена медицина и Американския колеж по радиология.

Радиоложката работи в много комисии в Медицинско училище в Харвард, членува на борда на съветниците на известна медицинска програма на учебното заведение, а от 1975 до 1985 г. служи в Радиофармацевтичния консултативен комитет на Администрацията по храните и лекарствата. През 1995 г. д-р Макнийл получава президентската награда на Американския колеж по ядрена медицина.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_219.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниОрганизацииИзследвания