Начало История на медицината Алис Етингер и ролята й за развитието на радиологията

Алис Етингер и ролята й за развитието на радиологията

От 1899г. до 1939г.

Алис Етингер и ролята й за развитието на радиологията - изображение

Можем да твърдим със сигурност, че Алис Етингер допринесла много за усъвършенстването на онзи дял от медицината, наречен радиология, занимаващ се с разнообразните методи за създаване на медицински изображения. Етингер била забележителен професионалист, експертното мнение на когото било ценно както от пациентите, така и от колегите й.

Родена в Берлин през 1899-та, германката получила медицинското си образование в университета "Freiberg's Albert Ludwig University" през 1924-та. След като се сдобила с допълнителна квалификация по вътрешни болести и радиология, в продължение на две години тя имала възможността да работи с небезизвестния специалист Ханс Хенрих Берг. Берг се сдобил с международна слава заради своите иновативни рентгенови гастроинтестинални техники. По същото време в много отношения европейската радиология била много по-напреднала от американската. Това била основната причина редица експерти отвъд Океана да проявяват сериозен интерес към откритията и постиженията на Берг.

През 1923-та, по молба на свой колега, Ханс изпратил Алис в САЩ, като основната й задача била да демонстрира на американските си колеги новостите в радиологията и, като цяло, в образната диагностика. Етингер не заминала с празни ръце. В куфара си тя носела специален рентгенов уред, разработен от Ханс Берг. Устройството позволявало на радиолозите да правят моментни снимки в потока от изображения, показващи се на екрана, което осигурявало по-внимателното наблюдение на всеки отделен случай.

Намеренията на интелигентната дама били да остане в Страната на неограничените възможности само за шест седмици, но… не станало точно така. В Бостън тя била приета с въодушевление от американския медик д-р Джоузеф Прат, който бил преподавател в "Tufts Medical School" и главен лекар в Бостънския диспансер. Демонстрацията на гореспоменатия уред много впечатлила радиолозите в Бостън и те пожелали да научат повече за иновациите във въпросния дял от медицинската наука. Буквално казано – Алис Етингер била принудена да остане и така… до края на живота си. Германката била абсолютен работохолик и само за няколко години, през 1939-та, тя оглавила едновременно радиологичните отделения в две болнични заведения в Бостън.

Няма две мнения по въпроса, че приносът й за развитието на радиологията в САЩ бил значителен. Тя била един от първите радиолози в страната, които осъзнали, че широко използваната боя в контрастните рентгенови материали може да увреди бъбреците. Освен всичко друго, Алис се превърналa в лидер в новосформираната и все по-набираща скорост компютърна томография. Етингер с лекота можела да интерпретира всяка рентгенова снимка и най-добрите радиолози често се допитвали до нейното мнение по редица важни пациентски казуси. Виждайки което и да е било рентгеновото изображение, тя веднага можела да разпознае на кой от пациентите й принадлежи. Алис се опитвала да помага на болните на 100%, винаги показвала съчувствие и разбиране, предлагала повече от една алтернатива в лечението.

Заради своите постижения германката била наградена със златен медал от Радиологичната общност на Северна Америка, както и от Американския колеж по радиология.

Снимка: Сhanging the face of medicine

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nlm.nih.gov/changingthefaceofmedicine/physicians/biography_105.html

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниОрганизацииИзследвания