Начало История на медицината Епидемия от вариола в Древна Елада

Епидемия от вариола в Древна Елада

От -430г.

Епидемия от вариола в Древна Елада - изображение

През Класическата епоха, Древна Елада е единствената гъсто населена част от Европа, която около 400 г. пр.н.е. достига до 3 милиона души. До началото на християнската ера емиграцията е причина за намаляване на елините до около 2 милиона, като центърът на населението от Европа се насочва към Рим.

За съжаление не са открити недвусмислени записи, свидетелстващи за съществуването на вариола в Европа преди 6-ти век, но се предполага, че инфекциозното заболяване  се превръща в основен компонент от  т.нар. "чума на Атина", която възниква през 430 пр.н.е., по време на Пелопонеската война. Трагичното историческо събитие е описано подробно от Тукидид.

Твърди се от немалко историци, че епидемията от едра шарка възниква за пръв път край Етиопия, разпространява се в Египет и Либия, достига до Средиземноморието, пристанището на Пирея, а и оттам вариолата започва да върлува в Атина.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://whqlibdoc.who.int/smallpox/9241561106_chp5.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниГеографияИзследванияЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаНаправления в медицинатаЗдравни съветиМикробиологияСпециалистиПсихологияЛайфстайлНормативни актовеОрганизацииКомпании и организацииЛичностиОткритияДиетиХранене при...ТестовеКлинични пътекиБотаника