Начало История на медицината Принос на Мери Монтегю към въвеждането на вариолизацията в Англия

Принос на Мери Монтегю към въвеждането на вариолизацията в Англия

От 03.1718г.

Принос на Мери Монтегю към въвеждането на вариолизацията в Англия - изображение

Вариолизацията като метод за изграждане на активен имунитет се появява в Европа в началото на 18-ти век, когато към Стария континент започват все по-често да пристигат туристи от Истанбул. Въпреки това някои от консервативните европейски медици не  успяват да променят консервативния си начин на мислене. Въпреки това застъпничеството за превантивната медицинска процедура започва да се поддържа всячески от английска аристократка, на име Мери Уортли Монтегю. Тя е отговорна за въвеждането на вариолизацията в Англия. През 1715 г. лейди Монтегю заболява от вариола, която обезобразява красивото й лице, а 18 месеца по-късно 20-годишният й брат става жертва на опасното инфекциозно заболяване. През 1717 година съпругът на лейди Монтегю, Едуард Монтегю е назначен за посланик на Високата порта. Няколко седмици след пристигането си в Истанбул, лейди Монтегю пише на неин приятел, описвайки му метода на вариолизацията, използван в доста често в османския двор. Английската аристократка е толкова силно решена да предотврати опустошенията от вариолата, че тя нарежда на Чарлз Мейтленд, който е хирург, работещ в посолството да вариолизира 5-годишния ? син. Процедурата по инокулиране с вариола се осъществява през месец март, 1718 година. След завръщането си в Лондон (през април 1721), Мери Монтегю призовава д-р Мейтленд да вориолизира 4-годишната ? дъщеря в присъствието на лекари от кралския двор.

След тези първа демонстрация на начина за превенция на едрата шарка вариолизацията се разпространява дори сред членовете на английското кралско семейство. Д-р Чарлз Мейтленд получава лиценз за извършване на проучвания, посветени на вариолизацията. Превантивните манипулации се извършват на 9 август, 1721 година, имунизирани са шест затворници, излежаващи присъдите си в Нюгейт. На затворниците е обещано кралско благоразположение, ако се съгласят да участват в експеримента и да бъдат инокулирани с едра шарка. Процесът е наблюдаван от няколко съдебни лекари, членове на Кралската лекарска колегия. Всички затворници оцеляват след експеримента и никой от тях не се заразява с вариола. Месеци по-късно процедурата е повторена, д-р Мейтленд успешно вариолизира няколко сирачета. На 17-ти април, 1722 година английският медик успява да излекува двете дъщери на принцесата на Уелс. Не е изненадващо, че след това процедурата се спечелва одобрението на обществото.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200696/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЛеченияСоциални грижиЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиЗдравни проблемиВидеоХранене при...МикробиологияЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиИзследванияПсихологияГеографияСпортАнкетиТестовеФизиологияОрганизацииДиети