Начало История на медицината Инхалатори за самостоятелна употреба, ползвани от 1900 до 1920 година

Инхалатори за самостоятелна употреба, ползвани от 1900 до 1920 година

От 1900г.

Инхалатори за самостоятелна употреба, ползвани от 1900 до 1920 година - изображение

Инхалаторите за самостоятелна употреба позволявали на пациентите да приемат лекарства, включително и анестетици. От 18-ти век инхалаторите са били използвани, за да облекчават състоянието на пациентите, съпровождащо протичането на настинки, главоболие и астма.

Инхалаторите за самостоятелна употреба били ползвани най-често за облекчаване на родилните болки в началото и средата на 20-ти век. Акушерският инхалатор „Reynold” бил на разположение от 1900 до 1920 година. Той съдържал памучна вата, която се напоявала с хлороформ, непосредствено преди употреба. Тъй като хлороформът се е считал за мощен анестетик, не било нужно да се използва в големи количества.

Върховете на инхалатора за самостоятелна употреба били раздалечени достатъчно един от друг, за да няма как те да заседнат в ноздрите на пациента, което би могло да доведе до предозиране. По-късните модели на инхалаторите за самостоятелно приложение като „Duke Inhaler” и „Abbott Analgizer” започнали да добавят гривна, така че, когато пациентът вече е поел достатъчно анестетик, устройството нямало опасност да се изплъзне от ръката му.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/673/reynold-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки