Начало История на медицината Искания от 1893 година, целящи да подобрят българската фармация

Искания от 1893 година, целящи да подобрят българската фармация

От 1893г.

Искания от 1893 година, целящи да подобрят българската фармация  - изображение

През 1893 историята на фармацията в нашата страна е белязана от няколко доста любопитни събития, които били обсъдени на конгрес на БРСДП. Били отправени искания в страната ни медицинската помощ да стане безплатна, а наред с нея - и снабдяването с медикаменти и болничната помощ. Последното искане било българските аптеки да станат държавни.

Едно събитие повлияло в много голяма степен върху постоянната борба на работническата класа за повече права – това била победата на Великата октомврийска социалистическа революция. Друг известен факт е, че проблемите в областта на здравеопазването също били дълбоко обвързани с наболелите обществени проблеми и класовата борба. Освен това, идеите на революцията се оказали идентични с исканията на едната част от фармацевтите в нашата страна – тази на наемните фармацевти, тъй като те се борили срещу експлоатацията на труда им и за подобряването на условията им на работа.

И така, тази тенденция очертала две базисни линии в развитието на българската фармация. Едната намерила израз в съпротивата на фармацевтите-собственици на аптеки срещу някои прогресивни насоки в областта на аптечното дело. Другата тенденция обхванала действията на наемните фармацевти, борещи се за подобряване на трудовите условия и за преминаването към обществена аптечна система, която или да е част от съществуващия обществен строй, или той бъде променен коренно.

Паралелно с борбите, които се водили за подобряване на живота на нашите сънародници, живели през 19 век, в страната ни врати отваряли все повече аптеки. За да бъде разкрита всяка от тях трябвало да се спазят някои задължителни условия:

- да е получено съгласие от общинския съвет на съответния град;

- да бъдат подложени на преглед от комисия помещенията, пособията, медикаментите, евентуалното разстояние от бъдещата аптека до друга, която е в нейно съседство, фармацевтичната литература и персонала, който ще работи в нея;

След тази процедура, назначената комисия предлагала да бъде открита аптека пред Висшия медицински съвет, който от своя страна трябвало да издаде разрешение за концесия на частно лице, на община или ведомство.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлОрганизацииЛичностиСнимкиОткритияНовиниСоциални грижиСпортАнкетиЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеПроизводителиРецептиВидеоАлт. медицинаТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпециалистиАптекиБотаника