Начало История на медицината Парегорик и лауданум

Парегорик и лауданум

От 2004г.

Парегорик и лауданум - изображение

Oпиумната тинктура е една от най-мощните перорални форми на морфин, която може да се открие лесно в повечето аптеки. За съжаление, случайно или умишлено, предозирането на организма с опиумна тинктура може да се получи и с единична перорална доза (от 100 и 150 мг морфин) при възрастни хора, който не са свикнали с приема на опиати. Подобно неконтролирано приемане може дори да доведе до смърт. Самоубийствата с лауданум не са рядкост за историята на медицината от 19 век. Разумната медицинска преценка налага отпускането на много малки количества опиумна тинктура в бутилки с капкомер или в предварително напълнени спринцовки, за да се намали риска от умишлено или случайно предозиране с древното лекарство.

Опасност от объркване с парегорик

В Съединените щати, опиумната тинктура съдържа 10 мг (за мл) безводен морфин. От друга страна, „по-слабият братовчед” на лауданума, парегорикът, също има подобни свойства. Неслучайно това лекарство се нарича и „камфорна тинктура от опиум”. Лауданумът почти винаги се дозира на капки, докато парегорикът се дозира с чаени или супени лъжици. За да се избегнат възможностите за грешки с потенциално фатален изход, терминът "камфорна тинктура от опиум" не се използва за парегорик, тъй като лесно може да се обърка с опиумна тинктура.

През 2004 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издава бюлетин за "безопасност на пациентите". Неговата цел е да подпомогне въпросите, свързани с опиумната тинктура и парегорика. През 2005 г, етикетите на опиумната тинктура вече упоменават концентрацията на морфина. Институцията алармира фармацевтите и други медицински специалисти за опасностите от объркването на тези лекарства.

Въпреки усилията на FDA през последните няколко години объркването между медикаментите продължава, понякога със смъртоносни резултати. Институтът по безопасност на лекарствената препоръчва опиумната тинктура да бъде изтеглена от аптечната мрежа, а парегорикът да заеме място в музея на остарелите опиоидни препарати.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Laudanum

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияОрганизацииЛюбопитноЛичностиНовиниСнимкиЛайфстайлПсихологияНормативни актовеАнкетиЗдравни съветиМедицински изследванияЛеченияБотаникаСпортНаправления в медицинатаКомпании и организацииГеографияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиДиетиПроизводителиАптекиТестове