Начало История на медицината Кутия с медицински инструменти на именитата английска акушерка Мери Хоулет от 19 век, 1 част

Кутия с медицински инструменти на именитата английска акушерка Мери Хоулет от 19 век, 1 част

От 1840г.

Кутия с медицински инструменти на именитата английска акушерка Мери Хоулет от 19 век, 1 част - изображение

Емблематичната кутия на именитата шотландска акушерка Мери Ливингстън Хоулет безспорно може да се приеме като пример, отразяващ историческото развитие на английското акушерство до 20-те години на 20 век. Освен това, работата на госпожа Хоулет е помогнала на бял свят да се появят много деца.

Нека поговорим за тази емблематична кутия с акушерски инструменти

Самата кутия на Мери Хоулет и съдържанието й са предадени на д-р Франк Фьорстър в началото на 1990 година. Медикът получава сертификата (на снимката по-горе) на шотландската акушерка от болница „Melbourne Lying-in Hospital” чрез доктор Лесли Уилър през далечната 1964 година, а тя получава документа от дъщерята на госпожа Хоулет – Маргарет. Впоследствие д-р Фьорстър дарява и кутията, и сертификата на музея „Museum at the Royal Australian College of Obstetricians and Gynaecologists” през 1993 година.

Тази кутия има немалка значимост за историческото развитие на акушерството (и в частност на медицината) в Англия от 19 век, защото в тази епоха акушерството и гинекологията все още не са обособени като медицинска специалност. Самият сертификат също може да се приеме като символ на очакванията към компетентността и професионализма, които обществото гласува на акушерките.

Както се вижда от снимката, кутията е с подвижен капак, отделения за съхранение на лекарства и чекмедже, разположено в дъното. На капака й е залепен списък с медикаменти, изготвен от Робърт Макдоналд, който е именит химик и аптекар, практикуващ на улица „Great Ryrie Street”. Съдържанието в кутията съответства на всичко утвърдено от акушерството в онези времена. Тежестта й също не била за подценяване, а от кореспонденцията на д-р Уилър разбираме, че госпожа Хоулет е използвала „малка черна чанта” за домашните посещения на пациентките си.

Съдържанието на кутията включва: ембрионален стетоскоп, помпа за кърма, шише за хранене, съд, от който кърмачетата се хранят с каша, няколко стъклени предпазители за зърната на гърдите, вендузи, различни иригатори, клещи за екстракция на зъби, превръзки, бинтове, термометър за баня, вагинални душове. Музеят съхранява една от ленените престилки на и г-жа Хоулет. Тя е дарена от г-жа Патриция Томпсън през 1994 г.

Нека поговорим за кариерата на Мери Хоулет (1840-1922)

Мери Ливингстън Стюарт е родена през 1840 г. на остров Мартин край западния бряг на Шотландия. Тя пристига в Австралия със семейството си на 12 години. Шест години по-късно тя се омъжва за Хорас Хоулет. Двойката заживява със семейство Стюарт в Шелфорд, където бащата на Мери управлява „The Settlers’ Arms Inn”.

Окуражавана от д-р Уилям Дженкинс, госпожа Хоулет започва да практикува като
акушерка през 1866 година. Тя работи по професията си в продължение на 50 години. През 1872 семейството се премества в областта „Wynawang”, разположена в близост до езерото Болак, където семейството на Хорас Хоулет управлява хотел.

Към втора част >>> тук

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

www.ranzcog.edu.au

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияНовиниСнимкиОрганизацииНаправления в медицинатаНормативни актове