Начало История на медицината Най-известните жени лекари в Древен Египет

Най-известните жени лекари в Древен Египет

От -3100г.

Най-известните жени лекари в Древен Египет  - изображение

Започваме с това, че жените в Древен Египет вероятно се радвали на много повече свободи, отколкото, например, дамите в Древен Рим или в Гърция. Любопитна подробност е, че образованите египтянки имали правото да се обучават във всяка област, избрана от тях, и впоследствие – да станат известни и много тачени професионалисти в конкретното поприще. Така, представителките от нежния пол получавали шанса да се извяват и като книжовници, и като учени, и разбира се – като медици. Онези измежду тях, стремежите на които били свързани с изучаване на медицина, често започвали да чиракуват при специалисти (мъже) и, през личните си наблюдения и опит, успявали да стартират собствена практика. В този ред на мисли, в медицинската история на древната цивилизация могат да се открият данни, съобщаващи за поне стотина египетски доктори от женски пол, чиято дейност, макар и оскъдно разгледана в съхранените документи, все пак била отчетена. Тези лекарки можели да се похвалят с редица способности и били заслужено уважавани както от колегите си мъже, така и от обикновените хора. Не е случайно, че изображения на въпросните дами могат да бъдат открити върху надгробни плочи, запазени от миналото. Повечето от въпросните личности специализирали в областта на акушерството и, едновременно с това, те нерядко се изявявали в ролята на преподаватели по медицина.

Редица историци по египетска медицина приемат, че една от тези способни дами, притежаваща немалко умения да лекува болните, била Песешет. Възпоменателна плоча /стела/, открита в Старото царство и датирана приблизително от 3100 година – 2100 година пр. Хр., представя Песешет като "надзирател на докторите". Съхраненият източник ни кара да смятаме, че ако тя наистина е била медик – теза, която някои експерти все пак оспорват, дамата вероятно е била нещо-като-главен лекар, а под ръководството й се намирали други специалисти.

"Колежката" й Мерит Птах също попада в класацията на известните египетски медици от женски пол. Всъщност, египтолозите смятат, че Птах била първата дама, назована с името си, в историята на медицината на Древен Египет. Смята се, че тя практикувала дори по-рано от Песешет и, че също била "ръководител на лекарите". Доста по-късно, през втори век, специалистка на име Клеопатра /не става дума за, по това време отдавна починалата, египетска кралица/написала много важни научни разработки, касаещи бременността, раждането и женското здраве.

Важно е да се спомене, че, лекарките в Древен Египет, подобно на своите колеги мъже, по всяка вероятност също са били изследователи. Иначе казано, упорито се опитвали да открият нови начини за справяне с широко разпространените заболявания. Така, вместо да бъдат домакини, те сбъдвали стремежите си – разбира се, с много труд и постоянство.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ancient.eu/article/49/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияСнимкиИсторияНовиниОрганизацииЛайфстайлНаправления в медицинатаНормативни актовеЛюбопитноЗдравни съвети