Начало История на медицината Лесбианизъм в древна Индия

Лесбианизъм в древна Индия

От 1861г.

Лесбианизъм в древна Индия - изображение

Терминът "лесбийка" не съществува в древна Индия, тъй като той има западен произход. Единствената информация относно съществуването на хомосексуализъм в Индия постъпва от откъслечни описания на еднополови връзки в Камасутра. Това, по разбираеми причини, не омаловажава факта, че лесбийството е съществувало, то е процъфтявало в древна Индия. Има много доказателства за това твърдение. Съществуват дори описани наказания, увековечени в някои текстове.

Скулптурите в индийския град Каджурахо не правят разлика между еднополовата еротика и хетеросексуалността. Това кара немалко историци да вярват, че за индийското общество лесбийските връзки са резултат най-вече от взаимност, обич, доверие и разбирателство. Все пак, за древните индуси лесбийството просто не е съществувало - или поне е изглеждало така. Еднополовите връзки сред жените са се разглеждали като резултат от липсата на сексуално удовлетворение у неомъжените жени, вдовиците и нещастно омъжените индийки.

В древна Индия, лесбийството е описано в Камасутра в началото на главата, разказваща за живота в харемите, където много жени живеят заедно в отсъствието на мъже. В някои хареми броят на жените достигал до шестнадесет хиляди, някои от тях ползвали вибратори, както и предмети с фалическа форма за самозадоволяване.

Изводът е, че лесбийският секс се практикувал само при липсата на "нещо истинско". Има описания на други видове лесбийка дейност в древни законодателни книги: „ако жена дефлорира девица, два от пръстите й се отрязват”. Суровото наказание не се прилага като наказателна мярка срещу самата дейност, а за акта на дефлорирането – „отвратителното престъпление, ограбващо непорочността на младото момиче”. Не е изненадващо, че женската хомосексуалност е наказвана по-тежко, отколкото хомосексуалността сред мъжете. Загрижеността за опазването на девствеността на жените и упражняването на контрол върху сексуалния избор и активност на жените били от ключова важност за индийското общество.

Законите срещу хомосексуалните връзки се появяват след 1861 г. Те са пример за налагането на репресивен викториански морален кодекс. Този факт неизбежно поражда известно иронично усещане, тъй като хиндуистите, заклеймяващи хомосексуалността като упадъчно западно явление, са описали немалко хомосексуални практики в националната си литература.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.littleindia.com/life/1835-homosexuality-and-the-indian.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияАнкетиИнтервютаАлт. медицинаЗдравни съветиРецептиСпортБотаникаНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияГеографияОрганизацииФизиологияТестовеЗдравни проблемиСоциални грижиСпециалистиХранене при...Лечения