Начало История на медицината Хомосексуализъм в Древна Гърция

Хомосексуализъм в Древна Гърция

От -800г.

Хомосексуализъм в Древна Гърция - изображение

Гръцките мъже се радват на голяма свобода относно сексуалните си преживявания, докато съпругите им са строго ограничени и трудно могат дори да се движат около града без надзор. Една жена може да се разхожда около града свободно, само ако бъде на възраст, в която може да бъде попитана единствено - не чия съпруга е, а на кого е майка.

Голяма част от историята, разказваща за хомосексуалността в Древна Елада се базира на събития, случвали се във времевия период от 800 г. пр.н.е. до около 200 сл.н.е. Мъжете можели да си позволят да имат дори юноши за сексуални партньори. За това свидетелстват някои от най-ранните документи, касаещи еднополовите взаимоотношения в Древна Гърция.

Древна гръцка поговорка твърди, че "Жените са за работа, момчета са за удоволствие". Макар че древните гърци винаги могат да си купят млади роби от мъжки пол, когато става дума за хомосексуални отношения между младеж и възрастен мъж (свободни гръцки граждани), древни материали сочат, че бащата на младото момче също е трябвало да даде съгласието си, за да съществува връзката. Такива взаимоотношения не заместват брака между мъж и жена и могат да настъпват преди или едновременно с него. Зрелите гърци човек обикновено не предпочитали да имат хомосексуални отношения със зрели партньори, въпреки че правилата винаги имат изключения (сред които е Александър Велики).

Дж. Довър предполага, че се счита за неадекватно пасивните партньори да чувстват желание, то е приоритет единствено на активните партньори.  Те са наричани от древните гърци с името erastes. Водени от желанието и възхищението си към своите eromenos (пасивните партньори) активните партньори образоват своите eromenos. В последно време, теорията на Довър открива доказателства, предлагащи по-дълбоко емоционално обвързване в хомосексуалните връзки в древна Гърция, отколкото по-ранните изследователи са склонни да признаят. Някои изследвания дори разкриват, че древните гърци вярват, семенната течност е източник на знание, а хомосексуалните отношения осигуряват преход, чрез който erastes се превръщат в eromenos, взаимствайки от мъдростта на eromenos.

Статията е част от историята на:

3.7, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_homosexuality

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиРецептиСоциални грижиСнимкиПсихологияАнкетиИнтервютаХранене при...Алт. медицинаСпециалистиСпортОрганизацииНормативни актовеЗаведенияТестовеЛеченияБотаникаОбразованиеВидеоНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияГеография