Начало История на медицината Лоботомия на актрисата Франсис Фармър?

Лоботомия на актрисата Франсис Фармър?

От 1978г.

Лоботомия на актрисата Франсис Фармър? - изображение

През 1978 година сиатълският филмов рецензент Уилям Арнолд публикува „Shadowland”, в който за пръв път се твърди, че актрисата Франсис Фармър е подложена на лечение с трансорбитална лоботомия. Сцени от лоботомията на Фармър са вложени през 1982 година във филма, които е планиран като адаптация на  ”Shadowland”. За съжаление по време на съдебен процес срещу „Brooksfilms”(ангажиран със заснемането на филмовата продукция), Арнолд разкрива, че епизодът с лоботомията на Франсис Фармър и голяма част от биографията, написана от него за нея е "измислена".
Семейството на Фармър и близките й хора нито потвърждават, нито отричат извършването на лоботомия на актрисата. Сестрата на Франсис Фармър – Едит съобщава, че болницата, в която се лекува актрисата иска разрешение от родителите й, за да й се направи лоботомия. Баща й е "ужасен" от идеята и заплашва, че ще се предприемат „правни действия ", ако медиците се опитат да приложат „някоя от операциите си за морски свинчета” на нея. Държавната болница „Western” записва извършването на всички лоботомии, включително тези от периода, в който в се е лекувала Фармър.
Тъй като лоботомията е смятана за новаторската медицинска процедура, болницата не се опитва да скрие своята работа. Въпреки че близо 300 пациенти са лекувани чрез хирургичната процедура, няма доказателства, подкрепящи твърдението, че Фармър е сред тях. През 1983 г. вестниците в Сиатъл интервюират болничния персонал, който също отрича провеждането на лоботомия на Фармър.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Frances_Farmer

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеЛеченияНовиниКлинични пътекиЛайфстайлСпортПсихологияХранене при...ПатологияАлтернативна медицинаСнимкиОрганизацииМедицински изследванияЗаведенияИнтервютаСоциални грижиСпециалистиБотаникаДиетиАнкетиГеография