Начало История на медицината Медицински Хипократов текст, открит в манастира Св. Катерина в Южен Синай

Медицински Хипократов текст, открит в манастира Св. Катерина в Южен Синай

От 2009г.

Медицински Хипократов текст, открит в манастира Св. Катерина в Южен Синай - изображение

Вероятно няма по-известен историята на медицината лекар от Хипократ. Много студенти, бъдещи медици днес все още се кълнат в клетвата на прастария лекар, чиито обет ги призовава да се придържат към етичните медицински принципи. Макар че подробностите за неговия живот са „мътни” (дори се обсъжда дали той действително е автор на клетвата и някои от другите медицински ръкописи, съхранили писмено името му за следващите поколения), Хипократ е наричан "Баща на западната медицина".

Към днешна дата археолозите вярват, че може би са открили (по случайност през 2009 година) една от лечебните рецепти на древния лекар, запазени през вековете. Събитието става факт по време на обновяването на една от най-старите действащи библиотеки в света - тази в манастира "Св. Катерина" в Южен Синай.

Докато провеждат възстановителни ремонти на манастира "Св. Катерина" в Южен Синай (отдалечен район на полуостров в североизточен Египет), монасите твърдят, че са се натъкнали на медицинска рецепта от 6-ти век, съставена от древногръцкия лекар. Откритието е обявено и потвърдено публично от служители от египетското и гръцкото правителство, работили съвместно с изследователи от Гърция.

Ръкописът съдържа медицинска рецепта, която изследователите приписват на лекарската практика на Хипократ (в периода между 5 и 4 век преди Христа). Ръкописът съдържа и три рецепти с рисунки на билки, създадени от анонимен писар.

Творбата е един от най-забележителните палимпсести (древни писмени свитъци, чиито оригинален текст е отстранен чрез фино изстъргване или промиване, а след това страницата — или страниците — са използвани за друг, нов текст). Документът е написан на обработена чрез изпъване и изсушаване мека животинска кожа, а изработката на подобни писмени източници в миналото е трудоемко и скъпо удоволствие. По тази причина оригиналното съдържание на много палимпсести от пергамент вероятно многократно е изтривано и написвано отново и отново, за да може да се създават нови ръкописи.
В случая, сред съдържанието на откритата по случайност Хипократова лечебна рецепта, може да се открият фрагменти (по-късни като датировка, разбира се) от библейски текст, известен като "Синайски ръкопис". Тай е написан „над” медицинската рецепта.

Текстът е разгледан и изследван от учени, част от екипа професионалисти от електронната библиотека "Ранни ръкописи" („Early Manuscripts Electronic Library” – „EMEL”) в САЩ, която има постоянно партньорство с манастира "Св. Катерина". „EMEL” използва техника на изследване със спектрални изображения за четене на палимпсестите. Техниката е в състояние да открои и разчете съдържанието, скрито под втория „слой” в ръкописа, а по този начин се разкрива скритата за „невъоръженото” око информация.

В интервю за египетския вестник "Ашарк ал-Асуат", изследователят в „EMEL” Майкъл Фелпс заявява: "Ръкописът, който съдържа три медицински текста, ще бъде включен сред най-старите и най-важните ръкописи в света".

Около 130 известни палимпсести се съхраняват в манастира "Св. Катерина", а съдържанието на заличените данни, които се намират под видимия текст, до голяма степен, е неизвестно за много от документите.

Районът на манастира, който се намира в сравнително отдалечена част от пустинята, е използван за първи път през 3-ти или 4-ти век от свещеници и религиозни учени. Тъй като стените и храмът в историческата област са построени през 6-ти век, може да се твърди, че манастирът е обитаван от монасите още оттогава. Малък брой духовници живеят и работят в манастира, където и към днешна дата може да се наблюдават практики, непроменени през последните векове.

Самата библиотека на храма съдържа около 3300 ръкописа, които са написани предимно на гръцки език. Въпреки това, могат да се открият текстове, написани на арамейски, грузински, арабски и латински. Както стана ясно, може да се окаже, че част от текстове може също да имат значение за медицинската история, подобно на Хипократовите рецепти.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Снимка: PlanetWare

Източник: http://news.nationalgeographic.com/2017/07/hippocrates-manuscript-sinai-palimpsests-st-catherines-monastery-spd/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноВидео