Начало История на медицината Сбогом на оръжията: най-смелите медицински сестри от Първата световна война – част 2

Сбогом на оръжията: най-смелите медицински сестри от Първата световна война – част 2

От 1914г. до 1918г.

Сбогом на оръжията: най-смелите медицински сестри от Първата световна война – част 2 - изображение

Сестрите от Първата световна война са вдъхновяващи герои. Те преодоляват страховете си, нечовешките условия и предразсъдъците на обществото, за да помогнат на войниците, станали жертва на политически сблъсъци и национални интереси. Всяка от тези смели жени и патриоти от различни държави e изцяло отдадена на истинското си призвание и смисъла на живота: да спасява човешки животи.

Някои го правят зад кулисите – като набират и обучават нови кадри, след което ги разпределят по най-горещите точки на фронтовата линия. Други са досами бойното поле и бомбите експлодират на метри от тях. Някои попадат под вражеския огън, но не побягват – хвърлят се под него, за да помагат и спасяват. Най-смелите от тях се противопоставят на военните закони и дори жертват живота си за другите. И тяхната смелост е не по-малка от смелостта на войниците на фронта и много от тях получават високи ордени за смелост.

Лена Хигби

Лена Хигби

Лена Хигби е една от първите медицински сестри, които се присъединяват към американските медицински военноморски части, след създаването им през 1908 г. Този ход изисква лична саможертва и упоритост, тъй като много от военноморските офицери възприемат сестрите като нежелани парии и поради тази причина те дори не получават ранг.

Лена Хигби бързо е повишена в Главна сестра. Няколко години по-късно става надзирател на Сестринските части, втората жена, заемала тази позиция.

Хигби е първата жена, получила Военноморски кръст за необичайното си и подозрително себеотдаване в служба на ранените по време на Първата световна война. След смъртта й в нейна чест един военноморски боен кораб е кръстен USS Higbee. Това е първият военен плавателен съд, носещ името на жена на служба във флота.

Лини Лекроун

Лини Лекроун

Лини Лекроун е една от невъзпетите героини от Първата световна война. Тя е част от малък газов и шоков екип, който работи неуморно във Франция по време на войната. Въпреки че демонстрира невероятна смелост, грижейки се за ранените по време на жестока артилерийска атака, завръщането й у дома остава незабелязано. Няма нито парад, нито церемония за добре дошла.

Въпреки че Лекроун трябва да получи медал за усилията си, тя е освободена от армията, преди това да се случи. Смелата й служба получава отглас едва през 2007 г., когато дъщеря й приема Сребърна звезда от името на майка си.

Сребърната звезда е третият най-висок медал за храброст, предоставен от американската армия, и Лини Лекроун е една от първите жени, които го получават.

Елза Брандстром

Елза Брандстром

Псевдонимът на Елза Брандстром е "Сибирският ангел" и определено има причина за това. Тя е дъщеря на шведския посланик на цар Николай II и е в Русия, когато избухва Първата световна война. Тя е решена да помогне и кандидатства като доброволка в руската армия.

През 1915 г. Брандстром е в Сибир и се грижи за германски военнопленници заедно с шведския Червен кръст. Нещата се объркват допълнително, когато изтича разрешителното й за работа в Русия, но това не я спира. Брандстром продължава да пътува из Сибир нелегално в продължение на цели две големи, докато руските власти не я арестуват в Омск през 1920 г.

След освобождаването й тя се връща в Швеция и инициира кампания за помощ на военнопленниците. Тя набира средства и основава дом за повече от 200 сирака. Накрая се жени и емигрира в САЩ. Но дори там тя продължава да помага на германските и австрийските бежанци.

Дороти Фийлдинг

Дороти Фийлдинг

Дороти Фийлдинг се ражда в богато аристократично семейство в Уоруикшир, Англия. Тя е представена на краля и кралицата, когато е на 18 години. Но Дороти се отказва от привилегиите си и се впуска във войната с цялото си същество.

Тя става шофьор на линейка и доброволец в един отряд, позициониран в Белгия. Западният фронт скоро я сблъсква с препятствията си, от карането под вражеския огън, до справянето с нежеланите предложения за брак и въшките.

Фийлдинг е безгрижна и харизматична и дори организира чаени партита сред руините на Вьорне. Смелостта й е наградена с френска Бронзова звезда, белгийския Орден на Леополд II рицарски кръст и английски военен медал за смелост.

Флорънс Фармбъроу

Флорънс Фламбъроу

От писането до фотографията, Флорънс Фармбъроу е жена с много таланти. И тя ги влага с пълна сила по време на войната. През 1908 г. Флорънс напуска Великобритания и заминава за Русия, за да работи като гувернантка за семейство в Киев. По-късно, работи като учител по английски език и преподава на дъщерите на един сърдечен хирург. Но когато войната избухва, тя се присъединява към руската имперска армия като сестра на Червения кръст.

Фармбъроу се грижи за ранените на галицкия и румънския фронт. Насред лудостта и жестокостите на войната тя не само е напълно отдадена на професията си, но освен това е кореспондент за вестник The Times и радио BBC.

През 1974 г. излиза книгата "Сестра на руския фронт", която е базирана на откъси от нейните журнали и преживяванията й като военна сестра по време на войната.

Към първа част > > >

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.toprntobsn.com/greatest-nurses-of-world-war-i/ 

снимки: wikipedia.org; torntobsn.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлПсихологияСоциални грижиАнкети