Начало История на медицината Образование и обучение на Карл Ландщайнер

Образование и обучение на Карл Ландщайнер

От 1882г.

Образование и обучение на Карл Ландщайнер - изображение

Когато на 14 юни 1868 година се ражда Карл Ландщайнер, неговият баща Леополд вече е успял да си извоюва името на добър професионалист в областта на правните науки. Леополд Ландщайнер е доктор по право, но, освен това, е известен журналист, чието име се поставя сред тези на основателите на съвременната австрийска журналистика.

В гимназията, през 1882 година, Карл Ландщайнер се отличава като изключителен ученик. Той се обучава в „Wasa Gymnasium” във Виена. Учебното заведение е било сред най-добрите места, където учениците можели да се сдобият с отлични познания по латински, гръцки и немски език.

През 1885 г. Карл Ландщайнер се посветил на провеждането на медицински изследвания в „Alma mater Vindobonensis”, част от „Vienna Medical School”. Вероятно, именно в този момент, бъдещият лекар е взел решението да се посвети на медицинската професия, а не да последва примера на баща си.

През 1891 година Ландщайнер е завършил медицинското си образование. Така, през месец февруари (същата година) той започнал допълнителното си обучение в клиниката по вътрешни болести „Second Clinic for Internal Medicine”, която по това време е била част от структурата на Университетската болница във Виена. В този период, ръководител на клиниката е бил д-р Ото Калер, който е направил първото описание на мултипления миелом (заболяването впоследствие е започнало да се нарича Morbus Kahler, в чест на медика).

В периода между 1891 и 1893 година Карл Ландщайнер е проявил огромен интерес към химията. Заедно с колегата си Емил Херман Фишер (получил Нобелова по химия през 1902 година), са провели немалко химични изследвания.

През 1986 година Ландщайнер заел първия си пост като асистент на Макс фон Грюбер в института по хигиена, част от „Vienna Medical School”. Почти веднага той се запознал със спора, воден години наред между Фон Грюбер и Пол Ерлих по въпросите, касаещи имунитета и имунологията.

Лошите условия на труд в института по хигиена, за съжаление, се превърнали в основна причина, поради която Грюбер е подал оставката си. Неговото място било заето за кратко от Ландщайнер.
Точно преди дипломирането си в университета, Карл Ландщайнер и майка му (тя произхожда от еврейско семейство, занимаващо се с търговия) приели католицизма. В този момент антисемитизмът спирал научния напредък и правел невъзможно изграждането на кариера от еврейските учени, живеещи на територията на Австро-Унгарската империя. За съжаление, Ландщайнер никога не е станал пълноправен професор, въпреки че е приел католицизма като религия. Противоречащата хипотеза на Ерлих за имунитета създала враждебна работна среда за него във Виена. По ирония на съдбата, този провал вероятно е накарал медика да напусне Австрия. По-късно, това решение на Ландщайнер е спасило и неговия живот, и тези на семейството му, тъй като по този начин те се спасили от нацистките газови камери.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2141.2003.04295.x/full

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История