Начало История на медицината Основи и развитие на историята на медицината в Древна Елада

Основи и развитие на историята на медицината в Древна Елада

От 01.10.-800г.

Основи и развитие на историята на медицината в Древна Елада - изображение

Голяма част от основите на съвременната западна медицина са положени благодарение на класическа Гърция. Тези събития са се случили в най-голяма степен през 800 г. пр.н.е. до около 200 сл.н.е. През този период значителната промяна в положените основи и развитие на историята на медицината в Древна Елада е породена от факта, че немалко гръцки медици заменили божественото и мистичното като основна причина за заболяванията. Усилията им се съсредоточават в наблюдението и логическите разсъждения. Тези идеи се разпространяват в целия средиземноморски свят и на изток до Индия.

Загуба и възстановяване на медицината в западна Гърция

След падането на Римската империя през 5-ти век, повечето произведения на гръцките лекари са били загубени за Западна Европа. През 14-та и 15-ти век, обаче, западните европейци започват да преоткриват гръцките научни и медицински текстове. Това се дължи отчасти на достигането до арабските хранилища за обучение в Испания и на други места по време на кръстоносните походи, както и имиграцията на гръцките учени в Италия при падането на Константинопол през 1453 година.

Първоначално гръцките теории, предписания и процедури се приемат като медицинска догма относно човешката анатомия, физиология и лечение. Впоследствие, обаче, апелът на гърците към своите читатели да наблюдават човешкото тяло и света около тях надделява. Учените започват да изпълняват стриктно своите собствени изследвания и предписания, което води до осъвременяване на голяма част от медицината, практикуваща се на запад.

Благодарение на Хипократ, който често се занимавал с превода на медицински арабски ръкописи през 13 век. Именно чрез тях историята гръцката медицина започва да търпи възраждане, а влиянието на арабското изкуство за лечение силно влияе върху Древна Елада.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1.  http://www.nlm.nih.gov/hmd/greek/greek_loss.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛичностиНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛайфстайлЛюбопитноОткритияСнимкиАлт. медицинаПсихологияСпортНовиниЗдравни съветиСоциални грижиФизиологияВидеоРецептиТестовеЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиОбразованиеБотаникаЛечения