Начало История на медицината Писмени източници, разказващи за древногръцкото лечебно изкуство от 6 до 4 век пр.Хр.

Писмени източници, разказващи за древногръцкото лечебно изкуство от 6 до 4 век пр.Хр.

От -600г.

Писмени източници, разказващи за древногръцкото лечебно изкуство от 6 до 4 век пр.Хр. - изображение

Един от най-ранните писмени източници, които ни дават ясна представа за старогръцкото лечебно изкуство е Омировата "Илиада". Част от текста на творбата пресъздава на читателите как по време на Троянската война Патрокъл почистил с топла вода раните на войник, наречен Еврипил.

Любопитни медицински въпроси, а и имената (и делата) на немалко лекари често били споменавани в най-разнообразни видове старогръцка литература. Сред тях могат да се открият както комедийни пиеси, така и по-подробни писмени медицински текстове, обединени в около 60 медицински трактата. За тези творби се считало, че са дело на Бащата на медицината - Хипократ (датировката на трудовете е между 5-ти и 4-ти век пр.н.е). Въпреки това, за нито един от тези медицински трактати не би могло да се докаже със сигурност, че е създаден от именития медик.

Хипократовите текстове са разгледали всякакви видове медицински теми, но, все пак, те могат да бъдат групирани в няколко основни категории (диагностика, биология, терапии и общи съвети към другите медици).

Друг ценен древногръцки писмен източник са фрагментарните текстове на старогръцки философи, датиращи от периода от 6-ти до 5-ти век пр.н.е. Философите нееднократно са разглеждали ползите от доброто здраве на човешкия ум и душа, достигайки до извода, че тези фактори биха могли да засегнат пряко или косвено нашето тяло (и медицината като цяло). Към тези старогръцки философи се причисляват Платон (особено ценна е творбата му "Тимей"), Емпедокъл, Филистион и Анаксагор.

От написаното до тук можем да обощим, че съдържанието на споменатите по-горе писмени творби е особено ценно, тъй като чрез него можем да съдим за нивото на развитие на лечебното изкуство на полисната държава.  

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ancient.eu/Greek_Medicine/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноВидео