Начало История на медицината Популярни проповедници и шарлатани, белязали медицинската история до началото на 20 век

Популярни проповедници и шарлатани, белязали медицинската история до началото на 20 век

От 1993г.

Популярни проповедници и шарлатани, белязали медицинската история до началото на 20 век   - изображение

Проповедници, шарлатани и лъжепророци като американеца Джим Джоунс, могат да бъдат открити, разобличени и посочени сред обществата на немалко държави, и то - от векове. Те дават обещания и предлагат "резервен" вариант на общоприетите традиционни религии, подмамвайки поклонниците си със своята харизматична личност, виждания за бъдещето и чудотворни решения на различни проблемни области и житейски ситуации.

В Древността един от най-популярните шарлатани е Александър от Пафлагония (живял е около II век). Измамникът прави предсказание за второто пришествие на Аполон. Той е убеден, че Асклепий, старогръцкият бог на медицината, се е преродил във вид на змия. Александър живее и "практикува" в храма на Асклепий в Пафлагония. Нещо повече - предлага полезни съвети на болните и страдащите. За да подсили ефекта, измамникът отглежда питомна змия с фалшива човешка глава, която се вие около шарлатанинът.

Сред имената на по-съвременните медицински измамници е това на д-р Джон Бринкли (1885-1942). Той трупа истинско състояние в Страната на неограничените възможности благодарение на своята опасна медицинска процедура. Той прави трансплантация на свои пациенти, присаждайки им жлези и тестиси от козел. Жертви на опасната процедура стават най-малко 15 000 мъже. Лекарят ги уверява, че след манипулацията потентността им ще се подобри значително. Резултатите, както може да си представите, са плачевни и животозастрашаващи.

Друг подобен "медик" е Алберт Абрамс (1865-1924). Той е създател на приспособление, наречено "динамизатор". То е електрическо устройство, което по неговите думи има възможност да извърша точна диагностика на болестите. Всичко това - чрез една-единствена кръвна проба. Лекарят иска от своите пациенти да му изпратят пробите си по пощата – срещу "скромна" сума, както вероятно се досещате. Доктор Абрамс дори изтъква, че е в състояние да излекува пациентите си по телефона.

Сред най-съвременните американски създатели на култове - или поне най-печално известният от тях - е Дейвид Кореш (1953-1993 г.). Той сформира религиозната секта Клонка Давидова в своето ранчо "Маунт Кармел" в Уейко, щата Тексас. Проповедникът е убеден, че е пророкът на новото време, описан в текста на Стария завет. На практика, американецът е нищо повече от обикновен развратник, който се възползва от около 140-те жени в сектата си. Нещо повече – той насилва и момичета на по 12 години.

Недобре организираното нападение на ФБР срещу ранчото (в което е складирано огромно количество оръжие) води до обсада, проточила се до 51 дни. Тя приключва трагично - води се ожесточена огнестрелна битка, съчетана с масова стрелба. Живота си губят 82 сектанти, включително и 21 деца.

На 19 април, 1993 г. огън и дим поглъщат злокобното ранчо на проповедника Дейвид Кореш в Уейко, Тексас. Счита се, че пожарът е дело на един от самите сектанти, след като агентите на ФБР ползват сълзотворен газ, за да сложат край на обсадата, продължила 51 дни.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: Симон Себаг Монтефиоре, "Злодеите - най-жестоките мъже и жени в човешката история"
Снимка: rollingstone.com

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияПсихология