Начало История на медицината Поява на кардиографа „Cambridge Simpli-Trol” през 1911 година

Поява на кардиографа „Cambridge Simpli-Trol” през 1911 година

От 1911г.

Поява на кардиографа „Cambridge Simpli-Trol” през 1911 година - изображение

Анестезиолозите са отговорни за поддържането на жизнените функции на пациентите по време на операция. Те наблюдават дейността на сърцето и, когато е необходимо, извършват сърдечна реанимация. Съкращението ЕКГ се използва като абревиатура за думите "електрокардиограф" и "електрокардиограма".

Електрокардиографът е инструмент, който показва и записва графичното представяне на електрическата активност на сърдечният мускул. Електрокардиограмата е графичното проследяване на тази дейност.
Италианският физик д-р Луиджи Галвани (1737-1798) предлага за първи път идеята за "животнския механизъм" през 1787 г., а благодарение на работата на много учени електрокардиографията се развила до вида, в който я познаваме днес.

Първата машина, която била в състояние да работи с хартия, придвижвана от електрически ток е изобретена през 1867 г, а първата човешка електрокардиограма е направена двайсет години по-късно. През 1901 година холандският физиолог д-р Вилем Ейнтховен (1860-1927) е изобретил първият струнен галванометър. Той е произведен от компанията "Cambridge Scientific Instrument Company" през 1911 година. Компанията произвежда много следващи модели, включително "Simpli-Trol Portable Model" в периода от 1930 до 1950 година. В допълнение към записите на електрическата активност на сърцето, този инструмент можел да отчита и записва пулса и сърдечните тонове.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/744/cambridge-simpli-trol-ekg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияСнимкиФизиологияНовиниИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлПроизводителиНормативни актовеГеографияЛечения