Начало История на медицината Аугустус Уолър: медикът, направил първата електрокардиограма

Аугустус Уолър: медикът, направил първата електрокардиограма

От 1856г.

Аугустус Уолър: медикът, направил първата електрокардиограма  - изображение

Едва ли в наши дни има хора, които да не знаят какво е това електрокардиограма и какво е нейното предназначение в клиничната медицина. Вероятно обаче малцина са тези, които могат да кажат веднага кога и от кого е било осъществено за пръв път това кардиологично изследване на човек. За всички любопитстващи казваме веднага, че "търсеното лице", отговорно за въпросното постижение, бил физиологът Аугустус Дезире Уолър.

Малко биография     

Аугустус бил роден през юли 1856-та в Париж и бил син на небезизвестния Аугустус Волней Уолър. Подобно на своя баща, момчето от малко демонстрирало сериозен интерес да се занимава с медицина и много бързо професионалният му път бил насочен към конкретната област. След като се обучавал в Женевския колеж, Уолър-младши постъпил в университета в Единбург, където се дипломирал като медик през 1881-ва. Съвсем естествено, веднага след приключване на образованието си, специалистът станал общопрактикуващ доктор в Кенсингтън, но… не за дълго. Тъй като очевидно не видял нищо особено вълнуващо в практиката си, експертът предпочел да се посвети на физиологични проучвания. По същото време младият мъж вече имал собствена визия и за двете поприща. Той характеризирал физиолога като "човек, който иска да знае", а лекаря - като "човек, който иска да помага", и твърдял, че истинският професионалист трябва съвместява в себе си и двете описани категории.
В крайна сметка, през 1883-та Уолър-младши станал лектор по физиология в Лондонския университет, а в началото на новия век бил избран за директор на физиологичната лаборатория на споменатото учебно заведение. Същата била създадена през 1902-ра с основната мисия да се превърне в център за осъществяване на важни експерименти и да подпомогне студентите в хода на академичното им обучение.

В действие

Не е тайна, че голяма част от изследванията на Уолър били свързани с хемодинамиката. През 1883-та той пръв разследвал различните реакции на кожата при стимулация с галваничен ток. Начетеният физиолог проучил из основи също и действието на хлороформа върху кръвообращението в ролята му на анестетик. Аугустус доказал, че вредните ефекти на упойката не зависят от дозата приет препарат, а от процентното отношение изпарения хлороформ, приети с вдишванията.

Едно от най-големите постижения на учения обаче си остава първата електрокардиограма, направена на човек и публикувана през 1887 година. За да осъществи експеримента, изследователят използвал капилярен електромер и електроди, поставени на гърдите и гърба на пациента. Любопитното е, че част от оборудването било прикрепено към бавно движещо се детско влакче, който хитър трик позволил на Уолър да запише сърдечната активност в реално време. Визуалният резултат представлявал вълнообразна линия, отпечатана на хартия. Много преди да приложи опита си върху хора, Аугустус експериментирал с животни и преди всичко – с кучето си Джими. В имението си ученият се грижел за голямо семейство четириноги от породата булдог, а Джими бил най-търпеливият от всички и с охота съдействал в начинанията. Впоследствие, специалистът направил публична демонстрация на експеримента си пред представители на кралската медицинска общност. Някои от колегите му го поздравили, а една част от тях не приели откритието му насериозно.Самият Уолър в началото не бил убеден, че електрокардиограмите ще бъдат полезни в болничните институции, тъй като оборудването, необходимо за осъществяването им, било трудно и неусъвършенствано. Много скоро обаче полезността им била установена и от много други специалисти.

А днес никой не се съмнява, че Аугустус Дезире Уолър допринесъл много за възхода и развитието на електрокардиографията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"A History of Electrocardiography", George Edward Burch, Nicholas P. DePasquale, 1990г.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714093/#CIT0006

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиФизиологияНовиниИзследвания