Начало История на медицината Приносът на "Джонсън и Джонсън" за развитието на професията на медицинската сестра в САЩ

Приносът на "Джонсън и Джонсън" за развитието на професията на медицинската сестра в САЩ

От 1899г.

Приносът на "Джонсън и Джонсън" за развитието на професията на медицинската сестра в САЩ  - изображение

Повечето от ръководителите на американската компания "Джонсън и Джонсън" съзнавали колко важна роля в здравеопазването играе фигурата на медицинската сестра. Всъщност, един от най-големите поддръжници на развитието на сестринските грижи бил Робърт Ууд Джонсън II, наричан заслужено Генерала заради строгия си и целенасочен стил на ръководене на компанията.  

Джонсън II вярвал, че добре тренираните медицински сестри трябва да бъдат натоварвани с повече отговорности и да заемат ключово място в здравната система на страната.

По тази причина, Генералът не скъпял средства на компанията, за да спонсорира различни програми за повишаване на професионалния статут и уменията на споменатите кадри в Страната на неограничените възможности. Нещо повече, той инициирал специална програма за обучение на този род служители и в Бразилия.

По-късно в кариерата си Джонсън основал своя фондация, чиято мисия била да се справя с недостига на професионалисти в областта и непрекъснато да обучава нови такива. Една от неговите идеи - интензивен опреснителен курс за начинаещи сестри, който се провел първо в болницата "Middlesex Hospital", след това бил адаптиран в още 24 лечебни заведения.

Робърт успял да убеди членовете на борда на директорите на компанията да осигуряват непрекъснати финансови помощи на местните болници, за да може в тях да се провеждат различни тренинги. Робърт Ууд Джонсън II бил толкова впечатлен от ентусиазма на обучаващите се сестри по време на едно от посещенията си в болницата "St. Peter’s Hospital" в Ню Брънзуик, че решил да им даде месечни стипендии, за да може те спокойно да завършат образованието си.

Така, повече от век, управниците на "Johnson & Johnson" подкрепяли ревностно въвлечените в сестринските грижи кадри. Нещо повече – през цялото си съществуване организацията осигурявала работни места за тях.

Една от най-известните медицински сестри на бранда, например, била някоя си Елизабет В., която през 1899г. оглавявала т.нар Асептичен отдел на "Джонсън и Джонсън".

Основната й задача била да инспектира всеки хирургически продукт, да проверява дали той е стерилен и запечатан, дали етикетите му са добре залепени  и т.н. Нейният подпис върху опаковката бил символ, че продуктът е качествен и, че хирурзите могат с доверие да го използват в спасяването на човешки животи.

Катрин Ханан пък била първата медицинската сестра на "Johnson & Johnson", която станала доброволка по време на Първата световна война.


В заключение можем да кажем, че компанията изиграла важна роля в развитието на сестринските грижи в САЩ.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.kilmerhouse.com/2015/05/nursing-history-at-johnson-johnson/

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниЛайфстайл