Начало История на медицината Мери Сийкол и ролята й за развитието на професията на медицинската сестра

Мери Сийкол и ролята й за развитието на професията на медицинската сестра

От 1854г.

Мери Сийкол и ролята й за развитието на професията на медицинската сестра  - изображение

Въпреки че в исторически план британката Флорънс Найтингейл се смята за една от най-известните медицински сестри в света, тя съвсем не е единствената, допринесла за развитието на професията. Списъкът с личностите, които могат да се похвалят с принос в усъвършенстването на сестринските грижи, е голям и в него задължително намира място името на Мери Сийкол.

Малко биография

Мери Сийкол (с моминско име Мери Джейн Грант) била родена през 1805г.  в столицата на Ямайка - Кингстън. Баща й бил шотландец, а майка й – ямайска лечителка, която се грижела за хора с физически недъзи в създадения от нея пансион. Изглежда, че именно от майка си Мери наследила уменията да се занимава с пациенти и любовта към професията на медицинската сестра.  

През 1836г. съдбата събрала Мери с Едуин Хорацио Сийкол, за когото тя много скоро се омъжила. По време на семейните им пътуванията в Куба, Хаити и Бахамските острови, младата жена натрупала богати познания върху местни медицински практики и терапии. За съжаление, мъжът й починал през 1844г., което донякъде предопределило житейската й съдба нататък.

В името на сестринските грижи

Първите си стъпки в професията Сийкол направила по време на епидемията от холера в Панама през 40-те години на 19-ти век. А след като се прибрала в Ямайка, жената се посветила на грижи за пациенти, болни от жълта треска.

Когато през 1854-та се подвизавала в Лондон, до Мери достигнали сведения, че британските войници (по същото време Кримската война била в разгара си) не разполагат с екип от медицински сестри, които да лекуват и да обслужват ранените. Въпреки че вече можела да се похвали с достатъчно опит на тази длъжност, на Сийкол не било разрешено да замине за фронта, което тя отдала на расови предразсъдъци.

Въпреки разочарованието, дамата не се отказала да постигне целите си. През 1855г., с помощта на влиятелен роднина на съпруга й, тя се озовала в центъра на военните действия в Кримския полуостров, макар и в несъвсем "медицинска" роля, а като продавач на лавка. Задачата й била да продава храна, различни пособия и лекарства на войниците. Междувременно обаче, тя не изпускала добра възможност да съдейства на сестрите при превързването на ранените и грижата за тях в лазаретите.

Така, за много кратко време, Сийкол се превърнала в незаменим сестрински кадър, а нейните лекове срещу холера и дизентерия били високо ценени от войниците. Краят на войната обаче я заварил в много тежко финансово положение. Това не попречило на много хора да признаят постиженията й и да я обявят за героиня. 

През 1857г. била публикувана нейна интересна биография - "Wonderful Adventures of Mrs. Seacole in Many Lands", която много бързо се превърнала в бестселър на територията на Острова. В чест на Мери бил организиран и специален фестивал за набиране на средства за подпомагането й, по време на който тя получила медали за постиженията си от различни краища на света (Франция, Англия и Турция).

След смъртта й през 1881г., името й потънало в забвение, но през 2004-та, след проведена анкета сред населението, тя заслужено попаднала в списъка с 100-те най-велики чернокожи личности на Острова.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.britannica.com/biography/Mary-Seacole

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияБотаникаИзследванияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПатологияМикробиологияЛюбопитно