Начало История на медицината Приносът на Грегор Мендел за обособяването на генетиката: Биографични данни

Приносът на Грегор Мендел за обособяването на генетиката: Биографични данни

От 1822г. до 1884г.

Приносът на Грегор Мендел за обособяването на генетиката: Биографични данни - изображение

Йохан Мендел е роден на 20 юли, 1822 г. в Хайцендорф  - малко селце в Австрийската империя, днес част от Чехия.

Родителите на Мендел са дребни фермери, които правят много жертви, за да платят образованието на сина си. Той е отличен ученик и на 18 г. е приет да следва  в Оломоуц. Университетът е разположен на около 60 км от родното му село. Там изучава физика, математика и философия.

През 1843 г., когато Мендел е на 21 г. и финансовото му състояние не е завидно, един от учителите му, професорът по физика Фридрих Франц, го съветва да стане монах в манастира Св. Томас в Брюн.

Манастирът всъщност се слави като добро място за изучаване на науките и неговият директор, игуменът Франц Сирил Нап, се интересува в частност от унаследяването на определени черти при растенията и животните във фермите.

Ако се присъединял към манастира, Мендел можелда продължи да се занимава с наука, като едновременно осигури препитанието си. Поради тази причина, въпреки че се интересувал повече от наука, отколкото от религия, той става монах.

Местенето в Брюн го отвежда доста далеч от дома му. След постъпването му в манастира, той приема името Грегор. Оттам нататък, ученият става известен с името Грегор Мендел.

През 1846 г. Мендел посещава курсовете на професор Франц Дийбъл, който се занимава със селекция на растения.

През 1847 г. Мендел става свещеник и получава своя енория. Работата като свещеник обаче не го прави щастлив, поради което през 1849 г. става учител.

Година по-късно той постъпва във Виенския университет, където изучава химия, биология и физика. Целта му е увеличавайки познанията си по тези предмети, да получи нужната квалификация за гимназиален учител.

Две години по-късно, Мендел се връща в манастира и става учител по физика в едно училище в Брюн, където преподава през следващите 16 години.

През 1856 г., когато е на 34 г., той отново се проваля и не успява да получи квалификация за учител, но този път причината е заболяване. През същата година той започва своето изключително важно и иновативно изследване на наследствеността при растенията.

През 1865 г. той основава Австрийското метеорологично общество. Всъщност през целия си живот Мендел публикува много повече статии по метеорология, отколкото по биология.

През 1866 г. той публикува своя труд върху унаследяването. За съжаление повечето хора, които го прочитат, не съзират интелектуалната и научна стойност на статията му.

През 1867 г., когато е на 45 г., той става абат на манастира и се отдава на административната работа.

Грегор Мендел умира през 1884 г. от бъбречна недостатъчност.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.famousscientists.org/gregor-mendel/

снимка: thefamouspeople.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиНовиниЛайфстайлПатологияЛюбопитноИзследванияСпециалистиКлинични пътеки