Начало История на медицината Първи български закон, уреждащ въпросите на медицината и фармацията от 1874 година

Първи български закон, уреждащ въпросите на медицината и фармацията от 1874 година

От 23.1874г.

Първи български закон, уреждащ въпросите на медицината и фармацията от 1874 година - изображение

Медицината и фармацията в страната ни от времето на турско робство били в изключително лошо положение. Като доказателство за това твърдение свидетелства „Паметная записка”, изпратена от д-р Кехер от Сан Стефано до императорския руски комисар княз Дондуков-Корсаков на 15.05.1878 година почти веднага след създаването на временното върховно правителство (по темата е писал и М. Русев, който е автор на ”Исторически преглед на медицинската част и медицинската книжнина в България” от 1904 година). В нея д-р Кехер е описал незавидното положение на здравеопазването и фармацията в страната ни, молейки княза да участва в устройството и управлението  на едно санитарно отделение.

Така се "родил" първият документ, чието съдържание регламентирало при какъв ред ще се снабдяват с медикаменти различните болнични институции, както и откритието на частни аптеки и внасянето на определен ред по въпросите на българската фармация. Този закон е известен с името „Временни правила за устройство на медицинското управление в България". Неговото съдържание е утвърдено официално от княз Дондуков-Корсаков на първи февруари 1879 г. (факти за това събитие могат да се открият в Л. Бакалова и Т. Драганова, които са написали „Разпространяване на медицински знания в Търново през епохата на Възраждането”, публикувано в сборника „Първи национален конгрес по история на медицината”).

И така, този първи здравен закон, уреждащ организацията на българското здравеопазване и фармацията в в страната ни след Освобождението е създаден под ръководството на д-р Д. Моллов, завършил медицина в Москва. Третата част на закона касаела българската фармация и се състояла от 5 глави, който са написани от д-р Д. Моллов съвместно с фармацевтите Велизар Яковов от Свищов и Н. Странски от Калофер.

Така първият здравен закон в страната ни бил приет на 23.02.1874 година чрез Учредителното събрание на 23 февруари 1874 година, свикано във Велико Търново (може да се види как е изглеждало на снимката по-долу), а 13 дни по-рано е влязла в сила Търновската конституция.Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлГеографияОрганизацииСнимкиЛичностиОткритияНовиниАнкетиЛюбопитноСпортЗдравни съветиПроизводителиВидеоРецептиАлт. медицинаТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпециалистиАптекиБотаника